AktuelnoVestiZanimljivosti

Lancia Fulvia iz 1970. na parkingu provela 47 godina

5.71KPregleda

Sačuvani klasici iz belosvetskih ambara s vremena na vreme bivaju otkriveni i sačuvani od zaborava. Međutim, retko kada se dešava da neki interesantan oldtajmer bude gotovo pola stoleća na parkingu, „išiban“ svim vrstama vremenskih nepogoda.

 

Upravo takav je pronađen u Italiji.

 

 

U gradiću Koneljano, Lancia Fulvia Berlina iz 1970., izazvala je popriličnu pažnju. Mada ovaj model nije dostigao status ikone reli automobila, ipak je na neki način postao turistička atrakcija. Razlog je taj što je ova mala limuzina na istom mestu provela pola veka, tačnije 47 godina. Nemojte ovo pokušavati „kod kuće“, jer će vam automobil verovatno odneti pauk posle izvesnog vremena.

 

 

Kakva se to priča krije iza ovog automobila? Ovu Fulviju Berlinu poseduje devedeset četvorogodišnji stanovnik Koneljana, Anđelo Fregolent. On je vodio novinski štand ispred automobila i svoje kuće do 2019., a Lancia je zapravo bila „magacin“ u kojem je držao robu pre nego što bi je izložio na štandu.

 

Ako se malo pozabavimo matematikom, budući da je automobil parkiran od 1974., on je vožen oko četiri godine pre nego što mu je parking mesto ispred Fregolentove kuće postala „stalna rezidencija“. Naravno, nameće se pitanje zašto nije pomeran tako dugo? Zvaničan razlog nije saopšten, tako da možemo da spekulišemo da se radi o mehaničkom kvaru ili prostoj želji vlasnika da ga ostavi tu.

 

 

Vremenske (ne)prilike i zub vremena, ostavili su jasne tragove na Fulvijinoj karoseriji, za koju pretpostavljamo da je poprilično korodirala. Ono što je neverovatno je da gume nisu u potpunosti izduvane.

 

Ipak, četrdeset sedmogodišnje bivstvovanje je moralo biti prekinuto zbog renoviranja trotoara. Fregolent se složio da pomeri automobil ukoliko ne bude odvezen na otpad. Pored toga, ovaj automobil je na neki način obeležje italijanskog gradića, a publikacija Il Gazzineto ga je proglasila lokalnim spomenikom.

 

Dve stvari su ovde vredne isticanja. Budući da je italijanske automobile tog vremena bio loš glas da su skloni rđanju, zaista je neverovatno da ova Fulvia nije u stanju raspadanja. Na drugom mestu, ne spominje se kako su gradske vlasti dozvolile da automobil provede na istom mestu pola stoleća. Bilo kako bilo, teško da bi iko čuo za mesto pod imenom Koneljano da nije ove Lancije.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery