Predstavljamo

Koncept Hyundai HDC-6 Neptune

Koncept zbog kog ćete zaboraviti na Tesla Semi model…

Hyundai HDC-6 Neptune koncept
1.51KPregleda

Nakon kratke najave od početka meseca, Hyundai je juče i zvanično predstavio svoj novi HDC-6 Neptune koncept. On je predstavljen na severnoameričkom Sajmu komercijalnih vozila u Atlanti.

Hyundai HDC-6 Neptune koncept

Naime, HDC-6 Neptune koncept je zapravo kreiran kako bi se istakla činjenica da Hyundai “istražuje sve moguće opcije” kada je u pitanje američko tržište komercijalnih vozila. Hyundai HDC-6 Neptune je zapravo kamion “teškaš”, klase 8, kojeg pokreću vodonične ćelije (hydrogen).

Pored “eko-friendly” pogonskog sklopa, ovaj koncept ima i “Art Deco” dizajn koji je inspirisan vozovima sa parnim lokomotivama iz tridesetih godina prošlog veka. Na dizajnu ovog modela radio je industrijski dizajner Henri Drajfus, čovek koji je kreirao vozove za Železnice Njujorka.

Hyundai HDC-6 Neptune koncept

Prednjim delom ovog kamiona dominira veliko vetrobransko staklo koje naizgeld “opkružuje” kabinu. Tu su i digitalni bočni retrovizori sa kojih se slika prenosi u kabinu.

“Art Deco” dizajn podrazumeva i funkcionalnu masku (gril). Tu su i sklpive stepenice koje su pametno sakrivene ispod vrata.

Za sada nema informacija o performansama, ali će više biti poznato nakon konferencije za medije koju će predstavnici ove kompanije uskoro održati. Međutim, za sada je rečeno ovo: “Gorivne (vodonične) ćelije su savršene za velike kamione. One omogućavaju veću autonomiju (domet) i brže se pune. Sve to dovodi do manjih troškova”.

Pored koncepta HDC-6 Neptune, Hyundai je predstavio i novu Nitro TermoTech prikolicu. Ona je kreirana u saradnji sa kompanijom Air Liquide. Reč je o “hladnjači” koja koristi kriogeni sistem hlađenja. Zahvaljujući tome, ona brže hladi i praktično nema zvuka.

Predstavnici kompanije Hyundai su naveli da ovaj dizajn poboljšava čvrstinu i termalnu efikasnost prikolice, dok je u isto vreme ona znatno lakša od tradicionalnih prikolica.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery