Vesti

Hrvatska takođe sanja Volkswagen fabriku!

Borba za VW fabriku na Balkanu tek počinje, uz nova pravila igre...

Volkswagen Passat
1.56KPregleda

Nakon vesti da je Volkswagen stopirao gradnju nove fabrike u Turskoj zbog nesuglasica oko Sirije, prema najnovijim saznanjima Hrvatska će se takođe upustiti u bitku za ovu investiciju uporedo sa Srbijom, Bugarskom i Rumunijom.

Volkswagen Passat

Dok naši mediji maštaju o Volkswagen fabrici u svom dvorištu, situacija na ovom polju se komplikuje. To budući da i Hrvatska ulazi u bitku za VW investiciju vrednu 1,3 milijarde eura. Toliko nemački proizvođač planira uložiti u svoju novu fabriku u kojoj će proizvoditi 300.000 vozila godišnje. Uz to biće zaposleno 4.000 radnika.

Nesuđena Volkswagen fabrika u Turskoj je bila predviđena za proizvodnju modela Passat i Škoda Superb od 2022. godine. Tako bi VW u svojim pogonima u Nemačkoj i Češkoj proizvodio automobile na električni pogon.

Sve se zakuvalo juče kada je u posetu našim susedima stigao Nemački Ministar privrede i energetike, Peter Altmaier. Njemu je hrvatski premijer Andrej Plenković izložio svoje „mokre“ automobilske snove. Sve to uz najavu da Hrvatska neće štedeti na dotaciji ovog posla. Posebno imajući u vidu da su Bugari podigli svoj ulog podsticaja dolasku VW sa 135 na 260 miliona evra.

Iako Bugarima nije baš previše za verovati, jasno je da borba za VW fabriku na Balkanu tek počinje uz nova pravila igre. 

Pre desetak godina nemački gigant je oljuštio ekološke fondove EU… Nakon toga je falsifikovao rezultate u „Dizelgejt“ motorima… Sada će po svemu sudeći uzeti i dobar komad iz usta građana siromašnih balkanskih zemalja.

Osim poboljšanju državne ekonomije tj. globalne BDP statistike, dolazak VW pod ovakvim uslovima licitiranja ko da više naprosto liči na „ludom radovanje“…

Volkswagen Passat

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery