970_250_eko
Vesti

Kako ubrzava nova Fiesta ST?

Video

401Pregleda

Za razliku od segmenta kompaktnih hečbek modela koji je pun performantnih modela, segment super mini modela ima samo tri predstavnika.

To su modeli: Renault Clio RS, Volkswagen Polo GTI i Ford Fiesta ST.

Naime, model Fiesta ST je predstavljena prošle godine na ženevskom sajmu automobila, a bazirana je na istoj platformi kao i standardni model koji je predstavljen nešto ranije, s tim što ST varijanta ima sportsku šasiju i agresivniji dizajn, kako spolja, tako i unutar kabine. Tu su i ekskluzivni branici, spojler na krovu i Recaro prednja sedišta
.

Dok je prethodna generacija ovog modela posedovala agregat zapremine 1,6 litara sa turbo punjačem, nova generacija ispod haube krije trocilindarski agregat zapremine 1,5 litara sa turbo punjačem i sistemom deaktivacije cilindra koji može ugasiti i ponovo pokrenuti cilindar za samo 14 milisekudni.

Prema tome, novi agregat je svakako efikasniji i ekonomičniji od agregata kojeg je zamenio, a s obzirom da razvija 197 konjskih snaga (147 kW) i 290 Nm obrtnog momenta, takođe je performantan.

Naime, u „Track“ modu vožnje, sa uključenim „Launch Control“ sistemom, nova generacija modela Fiesta ST do 100 km/h ubrzava za 6,5 sekudni (za četiri desetinke je brži od svog prethodnika) i postiže maksimalnu brzinu od čak 232 km/h.

Ali kako izgleda to ubrzanje do maksimalne brzine? Na Youtube kanalu AutoTopNL se pojavio video koji nam pruža odgovor na ovo pitanje. Iako Fiesta ST nije brza kao super automobili, ona svakako nije ni spor automobil, posebno ako uzmemo u obzir da je reč o super mini modelu.

Fotografije: Screenshot/Youtube/AutoTopNL

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery