Vesti

Jeep Gladiator XMT – koncept vojnog vozila

Možda stigne i do serijske proizvodnje

Jeep Gladiator XMT
1.2KPregleda

Jeep je nastao sa ciljem da služi američkoj vojci, iako je vremenom od toga dosta evoluirao. Sada je ovaj brend rešio da se vrati svojim korenima, te je predstavio novi Gladiator XMT koncept.

Jeep Gladiator XMT

Reč je o “lakom” taktičkom off-road vozilu koje je dodatno unapredila kompanija AM General.

Oznaka “XMT” stoji za Extreme Military-Grade Truck. Gladiator XMT koncept je baziran na stadnardnom Gladiator modelu i unapređen je od strane komapnije AM Genral. Nisu otkriveni svi detalji, ali je rečeno da je modifikovan ili zamnjen određen broj delova kako bi Gladiato bio što sposobniji pri off-road vožnji.

Na fotografiji možemo videti da ovaj model ima nešto robusniji branik, zaštitnik maske i vitlo. Tu su i novi retrovizori i specijalni točkovi sa BFGoodrich pneumaticima.

Džim Morison, šef kompanije Jeep za Severnu Ameriku, rekao je da je Gladiato “savršena baza za savršeno vojno vozilo”.

Iako je za sada Gladiato XMT samo koncept, on bi mogao da se nađe u proizvodnji već od druge polovine sledeće godine. Predstavnici američkog proizvođača su naveli da bi on mogao da se prodaje sa trolitarskim EcoDiesel V6 agregatom koji će postati dostupan od sledeće godine. Taj agregat razvija 260 KS (194 kW) i 599 Nm obrtnog momenta.

U ponudi će najverovatnije biti i benzinski Pentastar V6 agregat zapremine 3,6 litara. On razvija 285 KS (213 kW) i 352 Nm obrtnog momenta.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery