Vesti

Ford Mustang RTR – prvi automobil koji je ceo Nirburgring prešao driftujući!

Video

894Pregleda

Na Nirburgring automobili obično idu da bi oborili rekorde koji se tiču brzine, ali to naravno nije sprečilo kompaniju Ford i Vona Gitina Džuniora da od „zelenog pakla“ naprave svoj raj za drifotvanje.

Sa napomenom da je čitav događaj organizovan samo zabave rade, a ne zbog postavljanja novih rekorda, Von Gitin Džunior je ipak postao prvi vozač u istoriji koji je driftujući prešao celu dužinu staze (20,7 kilometara). Njegov automobil je bio Ford Mustang RTR Drift koji ispod haube krije petolitarski V8 agregat koji razvija i do 900 konjskih snaga (671 kW).

Naime, sama kompanija Ford nije objavila nikakve detalje o ovom događaju, ali se čini da je prilikom svog poduhvata, prva osoba koja je prešla ceo nirburgring driftujući „upropastila tri seta pneumatika“. Takođe, Ford napominje da je drift vožnja zapravo zabranjena na Nordsšlajfeu, iako su i ranije vozači na taj način prelazili određene delove staze.

Nije objavljeno ni vreme koje je bilo potrebno da bi se krug na ovoj stazi završio na ovaj način, ali je napomenuto da je Mustang RTR dostizao brzinu i do 240 km/h.

Sam vozač, Von Gitin je naveo: „Drift celom dužinom Nirburgringa je nešto što je za mene pradstavljalo pravi izazov. To je nešto za šta su se mnogi pitali da li je moguće, odnosno, da li bi i vozač i automobil iz takvog poduhvata mogli izaći živi i zdravi. Nešto u meni me je nateralo da saznam da li je to zaista moguće“.

On je zatim dodao i da nije poznavao „zeleni pakao“ onoliko dobro koliko je zapravo mislio da ga poznaje, te da se sve menja kada se „driftuje pri tim brzinama“.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery