Vesti

Električni Aston Martin Rapide E će razvijati preko 600 konjskih snaga!

Maksimalna brzina od 250 km/h

1.02KPregleda

Britanski proizvođač automobila, kompanija Aston Martin, otkrila je nove detalje o serijskoj verziji modela Rapid E, najavljenog potpuno električnog automobila baziranog na modelu Rapid.

Naime, potpuno električni Aston Martin Rapide E će se proizvoditi u ograničenom broju od 155 primeraka, a svaki od njih će imati naprednu električnu arhitekturu sa naponom od 800V i bateriju kapaciteta 65 kilovat-sati.

Baterija će biti montirana na isto mesto gde bi, u konvencionalnom modelu Rapide trebalo da se nalazi šestolitarski V12 agregat, kutija za menjač i rezervoar za gorivo.

Par elektromotora će biti montirano na zadnjoj osovini, a oni će ukupno razvijati 602 konjske snage i 950 Nm obrtnog momenta. Prema tome, u kompaniji Aston Martin očekuju da će njihov električni Rapide od 0 do 100 km/h ubrzavati za manje od četiri sekunde, te da će sa jednim punjenjem moći da pređe i do 320 kilometara po novom WLTP ciklusu.

Električni Aston Martin će biti kompatibilan ne samo sa tipičnim brzim punjačem kapaciteta 50 kilovat-sati, već i sa stanicama napona 800V koje imaju kapacitet veći od 100 kilovat-sati.

Na razvoju ovog modela, Aston Martin je radio sa ekipom iz kompanije Williams Advanced Engineering. Jedan od njihovih ciljeva je bio i kreiranje efektivnog sistema hlađenja za baterije i motore.

Predstavnici kompanije su naveli da će Rapide E moći da razvija svoje pune performanse i to ne samo kada su baterije potpuno pune. Zahvaljujući tome, Rapide E će moći da pređe ceo krug na Nirburgringu bez ikakvih smetnji na performanse električnog pogonskog sklopa.

Kada je reč o spoljašnjem dizajnu ovog modela, kao i njegovom podu, oni su optimizovani radi bolje aerodinamike. Tu je i set novih točkova sa Pirelli P Zero pneumaticima.

Ovaj model će se proizvoditi u novom postrojenju kompanije u novom postrojenju kompanije u blizini Kardifa. Prvi modeli će kupcima biti dostavljeni tokom prvog kvartala sledeće godine.

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery