Vesti

Daimler se suočava sa novim “opozivom”, ovoga puta zbog dizel agregata kompanije Renault!

Sumnja se na ilegalni softver

Daimler i opoziv
2.29KPregleda

Daimler će možda morati da “opozove” još Mercedes-Benz kompaktnih modela. Ovoga puta, na udaru su modeli koji su opremljeni dizel agregtima kompanije Renault.

Daimler i opoziv

Kako prenosi Der Spiegel, nemačko regulatorno telo (KBA), trenutno istražuje “sumnjivi softver” instaliran na gore pomenute male dizel agregate. Drugi nemački list, Handelsblatt prenosi da je reč o agregatima koji se nalaze u modelima A i B-Klase, ali ne i u Smart modelima.

Renault navodno odbacuje sve tvrdnje da su njihovi agregati n abilo koji način “namešteni”. Naime, predstavnci francuskog proizvođača tvrde da je sve dostavljeno Daimler-u gde su agregat programirali inženjeri kompanije Mercedes-Benz.

Za sada se još uvek ne zna koje su godine proizvedeni modeli koji su pod istragom, kao ni da li postoji šansa da s utu uključeni modeli nove generacije A-Klase. Podsećamo, i taj model je dostupan sa 1.5-litarskim dizel agregatom kompanije Renault.

Nemački proizvođač automobila nije komentarisao ove navode, ali je rečeno da ne može da se isključi mogućnost opoziva. Nemačke vlasti su već kaznili Daimler cifrom od milijardu dolara zbog upotrebe nelegalnog softvera za varanje na testovima emisije štetnih gasova.

Naime, u maju 2017. godine, prostorije kompanije Daimler su pretražene po nalogu KBA. Otkriveno je da oko 280.000 primeraka modela C i E-klase imaju ilegalni softver. To je dovelo do opoziva od oko 700.000 automobila 2018. godine, među kojima je i 60.000 primeraka modela GLK.

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery