Vesti

Audi slavi 25 godina postojanja RS modela!

Ove godine stižu još dva modela sa RS značkom!

Audi RS 25 godina
444Pregleda

Kada kažemo performantni automobili i Audi u istoj rečenici, odmah je jasno da mislimo na RS modele brenda iz Ingloštata. Ove godine „gospodar prstvenova“ u automobilskoj industriji slavi 25. rođendan RS modela, a u tu čast se osvrće na sve modele koji su nosili i nose ovu oznaku.

Audi RS 25 godina

Da počnemo od početka. Naime, originalni RS model, Audi RS 2 Avant, predstavljen je 1994. godine. Pokretao ga je 2.2-litarski petocilindraš koji razvija 311 konjskih snaga (232 kW). Taj agregat ovog karavana je povezan sa šestostepenim manuelnim menjačem preko kog se snaga šalje svim točkovima.

Audi RS 2 Avant

Iz Audija navode da je sledeći značajan model sa RS oznakom stigao 1999. godine. Reč je naravno o modelu Audi RS 4 Avant. Njegovo srce je 2.7-litarski V6 agregat koji je unapređen uz pomoć kompanije Cosworth. Taj agregat razvija impresivnih 375 konjskih snaga (280 kW).

Audi RS 4 Avant

Sledeći RS 4 stigao je 2005. godine. Njegovo srce je V8 agregat koji razvija 414 konjskih snaga (309 kW). Tri godine kasnije, Audi je predstavio model RS 6 Avant sa petolitarskim twin-turbo V10 agregatom. On razvija impresivnih 572 KS (426 kW) i 650 Nm obrtnog momenta.

Trenutno, Audi prodaje sedam RS modela. Tu spadaju RS 3 Sportback / Sedan, RS 4 Avant, RS 5 Coupe / Sportback i TT RS Coupe / Roadster. Međutim, ta gama će uskoro biti bogatija za još nekoliko člana. Naime, iz Ingloštata je potvrđeno da će ove godine predstaviti „dva kompletno nova RS modela“!

Jedan od njih je najverovatnije Audi RS Q8. Njega će pokretati nešto slabija varijanta četvorolitarskog twin-turbo V8 agregata koji pokreće model Lamborghini Urus. Još uvek ništa nije zvanično potvrđeno, ali se očekuje da taj model razvija 592 KS (441 kW).

Audi RS

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery