970_250_eko
Vesti

Mercedes-Benz odustaje od X-Klase!?

Razlog je slaba prodaja

Mercedes-Benz X-Klasa
1.77KPregleda

Čini je da jedan od najvećih automobila kompanije Mercedes-Benz čekaju teški dani. Govorimo o pikap modelu koji nosi oznaku X-Klasa.

Mercedes-Benz X-Klasa

Naime, kompanija Daimler, ako je verovati najnovijim informacijama, planira da obustavi proizvodnju  kamioneta koji je baziran na modelu Nissan Navara. Nemački mediji se pozivaju na neimenovane izvore koji tvrde: „X-Klasa će biti žrtvovana jer Daimler želi da sreže troškove“.

Ako se to ispostavi kao istina, onda će to svakako biti zanimljiva odluka. Naime, time bi Mercedes-Benz praktično priznao da je u potpunosti podbacio u segmentu pikap modela. Naime, prošle godine je prodato svega 16.700 primeraka modela X-Klase. Taj broj predstavlja ukupan broj prodatih automobila na tlu Evrope, Australije i Južne Afrike. I to uprkos činjenici da je X-Klasa premijeno predstavljena pre skoro dve godine.

Činjenica da se X-Klasa ne prodaje na tlu SAD, najvećem tržištu pikap modela, definitivno ne ide u prilog Mercedesu. Takođe, zabeležen je i pad prodaje nakon što je Mercedes-Benz već nekoliko puta povlačio ovaj model sa tržišta.

Prvi znak da X-Klasu ne čeka svetla budućnost je najverovatnije stigao u februaru. Naime, tada je sada bivši izvršni direktor kompanije, Diter Zeče, rekao da će njegova kompanija odustati od planova da konstruiiše pikap za tržište Južne Amerike u postrojenju kompanija Renault-Nissan u Argentini. X-Klasa se proizvodi u postrojenju kompanije Nissan u Barseloni. Tamo se proizvode i modeli Nissan Navara i Renault Alaksan.

Međutim, najveći probelm koji prati X-Klasu od njenog lansiranja je njegova cena. Naime, taj model se prodaje po ceni premijum modela, a u suštini se radi o modelu Nissan Navara sa oznakom i dizajnom kompanije Mercedes-Benz. Verujemo da je to ono što najviše odvlači ljude od kupovine ovog pikap modela.

Mercedes-Benz X-Klasa

Naime, u Nemačkoj se X-Klasa prodaje po ceni od oko 37.000 evra. Međutim, model sa V6 agregatom i pogonom na svim točkovima u Power paketu opreme košta skoro 59.000 evra!

Mercedes-Benz X-Klasa je bio kod nas na testu nedugo nakon što je predstavljen, a šta o njemu misli naš Miodrag Piroški pogledajte u video snimku ispod teksta.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery