AktuelnoVesti

UK uvodi takse od 10% na uvoz vozila iz Evropske unije

Očekuju se kontra mere

2.39KPregleda

Nova „post Brexit“ strategija Velike Britanije – 10% na automobile proizvedene u EU

 

Britanska carinska politika posle Brexita, koja bi trebalo da se primenjuje od janara 2021. godine, konačno je usvojena. Zadržana je planirana carinska stopa od 10% na sve automobile iz Evropske unije, ali su smanjeni takođe najavljeni nameti na uvoz automobilskih delova i materijala za proizvodnju istih. Vlada Velike Britanije smatra da će novi režim biti manje složen od sistema EU, ali ne isključuje mogućnost oslobađanja od taksi u slučaju dogovora o slobodnoj trgovini. 

 

 

Sudbina britanske autoindustrije neizvesna je ne samo usled Brexita, već i krize nastale pandemijom COVID-19. Uvođenjem taksi na uvoz evropskih vozila vlada Velike Britanije želi da zaštiti domaće proizvođače automobila, čiji modeli će kontraproduktivno sigurno biti skuplji na teritoriji EU u narednom periodu. Vlasti žele da ojačaju brendove poput Jaguara, Land Rovera, Minija, Aston Martina, pa i Honde i Nissana koji imaju proizvodnju u Britaniji. Smatra se da će na konto toga potražnja u UK za evropskim konvencionalnim brendovima dosta opasti, ali će se premijum marke i dalje prodavati istim intezitetom, pa taman i poskupele svih 10%.

 

Jaguar Land Rover

 

Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva planiraju da sklope dogovor o slobodnoj trgovini sa zemljama širom sveta, čime žele da pokriju 80% svoje međunarodne trgovine, prenosi Rojters.  Režim, poznat kao UK Global Tariff, navodno je povoljniji i  jeftiniji od zajedničke spoljne carine EU, a primenjivaće se i na zemlje sa kojima Velika Britanija nema sporazum, dok ukida i sve tarife ispod 2%.

 

Novi britanski trgovinski plan ima dakle za cilj pre svega zaštitu domaće poljoprivredne i automobilske industrije, dok se uredbom ukidaju takse na većinu automobilskih delova i materijala koji se koriste u autoindustriji. Osim toga, carine neće biti ni na alate, kao ni na kućnu tehniku, prehrambene i sanitarne potrepštine, te mnoge druge slične predmete, sirovine i materijale.

 

Jaguar Land Rover

 

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery