Vesti

Bregzit bez sporazuma sa EU bi mogao da smanji proizvodnju automobila u Velikoj Britaniji za preko 30%!

Ozbiljna pretnja za britansku automobilsku industriju

Bregzit i britanska automobilska industrija
1.37KPregleda

Ako do Bregzita bez sporazuma sa Evropskom unijom zaista dođe, onda bi britnaska automobilska industrjija mogla pretrpeti ozbiljan udarac. Tako su pokazala AutoAnalysis istraživanja.

Bregzit i britanska automobilska industrija

Naime, ovo istraživanje je sprovelo Društvo proizvođača i trgovaca motornih vozila (Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT)). Rezultati su pokazali da ako bi se gore pomenuti scenario obistinio, da bi troškovi proizvodnje automobila u Britaniji mogli porasti za 4,1 milijardu dolara. Sa druge strane, godišnja proizvodnja bi pala na milion automobila godišnje, do 2024. godine.

U Velikoj Britaniji je tokom prošle godine proizvedeno 1,52 miliona automobila, kako prenosi BBC!

“Bliska saradnja je ključna pri ostvarivanju naših ciljeva: To su čist vazduh, nulta emisija štatnih gasova i sposobnost da pravimo sopstvene proizvode koje bi plasirali širom sveta”, rekao je šef SMMT-a, Majk Havs.

“Umesto da proizvodimo do 2 miliona automobila godišnje već od sledeće godine, Bregzit bi doveo do toga da ta cifra bude oko milion automobila. Verujem da bi se proizvođači automobila u Britaniji odlučili da premeste proizvodnju na druge i primamljivije lokacije”, dodao je on.

Do sada je proizvodnja automobila u Britaniji tokom prvih devet meseci 2019. godine niža najslabija još od 2011. godine. Kompanije Honda i Ford su već najavile da će ove godine zatvoriti svoje fabrike u Britaniji. Takođe, PSA grupacija tek treba da donese odluku o tome da li će zatvortiti postrojenje komapnije Vauxhall, ili ne. Kako se navodi, na tu odluku će uticati konačno rešenje o Bregzitu.

Bregzit i britanska automobilska industrija

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery