AktuelnoVesti

Nemci upozoravaju: Veliki udarac za automobilski sektor ako UK i EU ne postignu trgovinski sporazum što pre

1.69KPregleda

Najveću štetu od čekanja trgovinskog sporazuma Evrope i Britanije trpi nemačka auto-industrija?

 

Čelnici nemačke automobilske industrije sa nervozom gledaju kako pregovori Evropske unije sa Velikom Britanijom oko trgovisnkog sporazuma ni malo ne napreduju. Iako je premijer Velike Britanije Boris Džonson najpre najavio da će sporazum biti  postignut najkasnije do kraja ove godine, najnovija dešavanja ukazuju da bi se i taj rok mogao dosta produžiti.

 

Brexit

 

A ukoliko uskoro ne dođe do sporazuma, nemačka auto-industrija biće teško pogođena, tvrde zvaničnici. Samim tim, kriza u automobilskom sektoru će se osetiti na čitavom Starom kontinentu. Na vidiku su „pokidani“ tokovi snabdevanja i duga zadržavanja robe na granicama i carinama. Za jednu ovakvu granu privrede to predstavlja ogroman problem.

 

Jaguar Land Rover

 

Procenjuje se da je nemačka auto-industija na putu da za prva četiri meseca sledeće godine bude olakšana za najmanje dve milijarde evra. Što kroz najavljene  carinske tarife, što čekanjem robe, što smanjenim izvozom gotovog proizvoda- automobila. Ukoliko ne bi došlo do sporazuma u narednih godinu dana, samo nemački proizvodjači automobila suočili bi se sa ukupnim gubicima većim od 20 milijardi evra.

 

 

Izvoz nemačkih vozila u Veliku Britaniju već neko vreme je otežan prateći ukupne trgovinske trendove. Još od referenduma o Bregzitu 2016. nemački izvoz u Britaniji pao je sa 89 na 79 milijardi evra. Umesto da bude treće po veličini izvozno tržište za Nemačku, Ujedinjeno Kraljevstvo postalo je peto.

 

 

Sve to su izuzetno loše vesti za automobilski sektor nemačke privrede koji upošljava 14.6 miliona ljudi.

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery