Online plus

Zanimljivost

1.52KPregleda

Putovanje sa prikolicom, ali bez automobila

Kada bi morali da biramo narod koji je više od bilo kog drugog avanturistički nastrojen, to bi bez dileme bili Holanđani. Mada se ideja stopiranja sa prikolicom kosi sa zdravim razumom, muzičar iz Utrechta Tjerk Ridder, Peter Bijl pisac i njihov pas su se uputili na putovanje kroz Evropu, ali bez automobila

 

Prva destinacija – Terschelling
Ideja se rodila 2008., a njen tvorac je Dennis Nolte, preduzetnik u oblasi kulture, koji svoju prikolicu redovno upotrebljava za razne kreativne projekte. On se zapitao da li se avantura završava tamo gde počinje luksuz. Da bi dobio odgovor na svoje pitanje, stopirao je do pozorišnog festivala u Oerolu na holandskom ostrvu Terschelling, i to sa starom prikolicom. Njemu i njegovim trima prijateljicama je bilo potrebno tri duga, ali istini za volju sunčana dana, da pokriju distancu od 200 km, uključujući i feribot koji ih je prebacio na Terschelling.

Internacionalni „nivo“
U septembru 2008., Peter Bijl je odlučio da stopira od Utrechta do Berlina, na festival holandsko-flamanske kulture, čiji je Peter bio i inicijator. Na put se uputio zajedno sa svojim prijateljem, a distanca je iznosila 650 km. Tokom putovanja, na kom nisu napuštali nemački autoput, shvatili su da natpis njihove destinacije ispisan na poljskom jeziku funkcioniše mnogo bolje nego na nemačkom. Od sedam vozača koji su im stali, trojica su bili Poljaci, dok je samo jedan bio Nemac.Tokom festivala je prikolica bila iskorišćena kao simbol i pozornica.

2010.
U ovoj godini su Dennis Nolte, Peter Bijl, Tjerk Ridder, kao i nekolicina drugih učesnika postavili osnovne principe „stopiranja sa prikolicom“, kreirajući „Caravan Hitchhiking project“ („Trekhaak Gezocht“ – holandski, „Anhängerkupplung Gesucht – nemački). Postavljeni cilj je bio da se krene iz Utrechta, te da se prođe kroz tri Evropske prestonice kulture 2010: Essen, odnosno Rurska oblast u Nemačkoj, Pečuj u Mađarskoj i Istanbul u Turskoj. Prvu fazu projekta je činio put od Utrechta, preko Essen/Ruhra do Pečuja, dug preko 1600 km. Tu distancu su prešli Tjerk Ridder, njegov mali pas Dachs, i Peter Bijl, u toku januara i februara 2010. Da bi prešli taj put, stopere su povezla 33 različita vozila u četiri zemlje. Važna lekcija je naučena: u Centralnoj Evropi može biti veoma hladno u januaru! Dodatni problem je činilo to što je niska temperatura bila obrnuto proporcionalna sa ljudima koji su bili voljni da povezu prikolicu preko zaleđenih i snegom pokrivenih puteva. Ipak, projekat je bio uspešan, i izazvao je izuzetnu medijsku pažnju, jer su se avanturisti našli na nacionalnim televizijama u Holandiji, Belgiji, Nemačkoj, Austriji i Mađarskoj.

Druga faza
Druga faza „Caravan Hitchhiking Projecta“ se nastavlja ovog leta, a Tjerk Ridder i Peter Bijl kreću iz Mađarske, da bi preko Hrvatske, Srbije i Bugarske došli do Istanbula. Distanca – 1400 km. Avanturisti su krenuli iz Pečuja 10. juna 2010.
Srbija
Stopirajući na putevima sa natpisom „Auto kuka“, Tjerk i Peter zapravo žele da pokažu koliko nam je svima potrebna pomoć drugih ljudi da bismo uspešno završili put. U prethodnih osam meseci je četrdeset različitih vozača na svoje automobile zakačilo prikolicu Holanđana, na putu od njihove matične zemlje do Srbije. Tjerk Ridder i Peter Bijl se trenutno nalaze u Beogradu. Za vikend idu u Novi Sad a krajem nedelje kreću ka Istanbulu, gde se nadaju da će stići do 1. jula.
Simbolika
Ako ste se zapitali šta je suština ove avanture, odgovor leži u tome da nam je svima potreban neko drugi da bi nastavili dalje, kako na putu, tako i u životu. Dok vozači Tjerku i Peteru pomažu da stignu na određenu destinaciju, avanturisti nih inspirišu i ohrabruju da žive svoje snove. Ridder i Bijl redovno pišu o svojim putovanjima, a o njima možete više pročitati na www.caravanproject.eu, kao i na društvenim mrežama. Za njih ovo putovanje predstavlja izvor inspiracije za buduća umetnička dela, kao što su muzički album, knjiga i pozorišni komad.

Želimo im srećan put, i mnogo sreće u budućim avanturama.

Tekst: Pavle Barta

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery