AktuelnoEco GreenVesti

Xiaomi za samo 75 dana odlučio da konstruiše automobil koji će se staviti naspram Apple Cara

1.18KPregleda

Pre neki dan smo pisali o Huawei automobilu, a Xiaomi je još jedan od tehnoloških giganata koji planiraju da se prošire na automobilsku industriju, s tim što je kompanija potvrdila investiciju od 10 milijardi dolara u čitavu stvar.

 

I, dok već sada znamo da će prvi Xiami biti ili SUV ili sedan, osnivač kompanije i njen generalni direktor, Lej  Đan, kaže da je odluka da se krene u kreiranje električnog automobila donesena za samo 75 dana. To uključuje i vreme razvoja potrebno da se odredi da li ima smisla da novi elektromobil bude pod Xiaomi robnom markom.

 

Naravno, to nužno ne znači da će vozilo kineske kompanije na scenu stupiti uskoro. Ljudi bliski dešavanjima smatraju da bi Xiaomi EV mogao da ugleda svetlost dana za dve ili tri godine, što znači da postoji šansa da bude dostupan kupcima najranije 2023. ili 2024.

 

U neku ruku, ovaj tajming ima smisla. Xiaomi želi da njegov elektromobil bude rival Apple Caru, još jednom ambicioznom projektu koji je započela tehnološka kompanija.

 

Apple, s druge strane, zakazao je lansiranje svog modela, interno poznatog kao „Project Titan“, za 2024. ili 2025., tako da će, bar u teoriji, Xiaomi sa svojim pulenom debitovati otprilike u isto vreme.

 

Međutim, kineska firma želi da svoj model predstavi pre Applea, verovatno u pokušaju da dobije neko ekskluzivno vreme na tržištu, kao i dodatnu pažnju javnosti.

 

Po Leju, najjeftiniji Xiaomi automobil bi koštao oko 15.000 dolara, mada je on naglasio da bi se radilo o luksuznom vozilu. Drugim rečima, to znači da će verovatno biti poprilično skuplji, posebno što Xiaomi namerava da u njega instalira tehnologiju poslednje generacije.

 

Šef kompanije je obajasnio da će automobil biti razvijen uz pomoć ekspertize kompanije stečene na tržištima pametnih uređaja, tako da je vrlo verovatno da će doći s nekoliko inovacija, posebno vezano za borbu protiv zagađenja. Dakle, od Xiaomija očekujemo „ultračistu“ kabinu.

 

Vrele Gume

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery