AktuelnoVesti

WRC 2020, Rally Sweden – Toyota nezadrživa

1.13KPregleda

Velšanin Elfin Evans sve bliži velikoj pobedi

Suvonjavi Elfin Evans, 31. godišnji vozač „tojote jaris WRC“ , nalazi se na pragu velikog uspeha – nadohvat druge pobede u svojoj WRC karijeri koja je počela još 2007. godine.

Prvi i jedini put je pobedio u reli šampionatu sveta, na reliju Vels 2017, a čini se da je baš sada u Švedskoj praktično već jednim točkom na prvom mestu podijuma!?

Ipak valja sačekati cilj.

Na severu Evrope snega i dalje nema, ostalo je nešto malo belog pokrivača i leda na šumskim putevima, a zbog takvih uslova organizatori su prinudjeni da otkažu još jedan brzinski ispit koji je bio predvidjen za nedelju i koji je trebalo da se vozi dva puta. Tako će završnicu potpuno neobičnog relija Švedska označiti samo ispit Power Stage na stazi od 21.9 km.

Elfin Evans ima prednost od 17.2 sekunde i ako završnicu relija odradi bez preteranog rizika ostvariće veliki trijumf.

Bio je najbrži od svih na stazama gde se jurilo u blizu 200 na sat. Bio je hitriji od zvaničnog svetskog prvaka Estonca Ota Tanaka, sa „hjundaiem“ i bio najbolji u timu Tojote.

Ono što je pored Evansove vožnje karakteristično za ovaj 68. reli Švedske jeste briljantna vožnja malog i 19. godišnjeg Finca Kalea Rovanpere, kome je ovo debitantska sezona u elitnoj kategoriji svetskog reli šampionata.

Rovanpera je u Švedskoj čak četiri puta bio bolji od šestostrukog svetskog prvaka Sebastiena Ožiea. Kale Rovanpera je blistao i minule godine, kada je kao fabrički vozač „Škode“ osvojio titulu prvaka sveta u kategoriji WRC 2, medjutim i pored velikog talenta i činjenice da je u svet relija ušao još sa 13 godina nije se moglo pretpostaviti da će čak četiri puta uspeti da pobedi takvu veličinu kao što je Sebastien Ožie. Pred nedeljni poslednji brzinski ispit, Ožie je ispred Rovanpera za samo 0,5 sekunde !

To je samo rezultat dugogodišnjeg predanog i pravovremenog rada, pored pravih učitelja ( otac Kalea Rovanpere je nekadašnji WRC as Hari Rovanpera ) i u pravom timu, gde nije bilo govora o finansijskim problemima.

Plasman posle dva dana relija Švedska :

1. Evans – „toyota“
2. Tanak – „hjundai“…. + 17.2 sek.
3. Ožie – „toyota“……..   + 28.8
4. Rovanpera – „toyota“…. + 29.3
5. Lapi – „ford“………….. + 34.7
6. Nojvil – „hjundai“….. + 39.2
7. Brin – „hjundai“…… + 49.7
8. Suninen – „ford“ ….. + 1.48.8 min.
9. Katsuta – „toyota“….. + 1.37.4

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery