AktuelnoVesti

Volkswagen ukida Passat u SAD

3.24KPregleda

Prodaja nemačke limuzine u SAD je drastično pala poslednjih godina.

 

Volkswagen of America je potvrdio da će iz ponude izbaciti Passat nakon modela za 2022., preusmeravajući napore na proizvodnju električnih vozila u fabrici u Čatanugi.

 

Kompanija je saopštila da će proizvodnju zaključiti s 1.973 Limited Edition modela, koji će uključiti detalje koji odaju počast Čatanugi, gde se ovaj model proizvodi od 2011., kao i nemačkom poreklu.

 

Broj Limited Edition primeraka sugeriše na godinu kada je Passat stupio na američko tržište kao Dasher. Kasnije je promenio ime u Quantum, pre nego što je preuzeo naziv Passat 1990.

 

Prodaja ovog modela iz D segmenta je porasla za 13 odsto u prvih šest meseci u odnosu na isti period prošle godine (na 11.367 jedinica), odnosno 63 odsto u 2020. tokom pandemije (na 22.964 automobila). Međutim, ovaj suficit dolazi nakon velikih sunovrata. Naime, VW je u SAD 2018. prodao 41.401 Passat, a 60.722 u 2017.

 

Nemci su osvežili model za američko tržište 2019., umesto planiranog prebacivanja na MQB platformu, za razliku od prakse drugih proizvođača. VW je saopštio da će ukidanje proizvodnje Passata omogućiti iskorišćavanje fleksibilnosti fabrike u Čatanugi u cilju poboljšanja prodaje ostalih proizvoda, Atlasa i Atlass Cross  Sport krosovera, kao i efikasnijeg lansiranja ID.4 elektromobila sledeće godine.

 

„Prodavali smo različite verzije Passata gotovo 50 godina. To je model koji je pokrenuo saradnju s Čatanugom, obezbeđujući hiljade radnih mesta“, rekao je Skot Kijou, šef Volkswagen Group of America. „S Atlasom i Atlas Cross Sportom za kojima vlada velika potražnja, uz pokretanje severnoameričke proizvodnje električnog ID.4 sledeće godine, naša budućnost u Čatanugi izgleda svetlije nego ikada ranije.“

 

Kompanija takođe kaže da će cenovnik za Limited Edition seriju, koja uključuje posebna sedišta, naplatke od 18 cola, jedinstvene boje i druge detalje, startovati od 31.290 dolara, s uključenom isporukom.

 

U Evropi, VW je premešta proizvodnju Passata u Škodinu fabriku u Kvasiniju, u Češkoj Republici, da bi se oslobodili kapaciteti u Emdenu, gde će se proizvoditi novi ID modeli.

 

Vrele Gume

2 Komentara

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery