AktuelnoEco GreenVesti

Honda otvorena za partnerstvo: cilj proizvodnja električnih vozila dostupnih svima

1.15KPregleda

Honda je objavila da je zainteresovana za formiranje nove alijanse u cilju kreiranja dostupnih električnih vozila. Ovo novo parterstvo bi moglo da bude dvosekli mač, jer bez obzira na snižavanje cena, „njegovo veličanstvo“ profit mora biti zadovoljeno.

 

Novosti o novim Hondinim planovima dolaze od novopočenog šefa, Tošihiroa Mibea, koji je kormilo kompanije preuzeo u aprilu, objavivši Hondinu zainteresovanost za eventualno partnerstvo. Naravno, japanska marka je već sada u kooperaciji s General Motorsom, u okviru koje razvija dva modela bazirana na Ultium platformi američke korporacije.

 

Mada se za Hondu odluka da se udruži s GM-om čini ispravnom, ovo partnerstvo je fokusirano na dva nova velika elektromobila, rezervisana za severnoameričko tržište, koji bi trebalo na scenu da stupe kao modeli za 2024. Jedan od njih će poneti Acurin a drugi Hondin bedž.

 

Prethodna kolaboracija između Honde i General Motorsa, uključivala je vozila pogonjena vodoničnim gorivnim ćelijama, „plug-in“ hibride i tehnologiju autonomne vožnje. S te tačke gledišta, američka kompanija se nametnula kao najbolji partner za Hondu, ali GM je ujedno drastično smanjio svoje prisustvo u Evropi, a još uvek nije jasno kako će budući modeli nastali iz saradnje dve kompanije napraviti razliku u smislu elektrifikacije i marketinga.

 

Prepoznatljivi stajling će biti početna tačka, ali podela pogonskih komponenti i veći deo specifikacija će otežati distinkciju u odnosu na „rođake“ iz GM-a.

 

U međuvremenu, Hondini planovi vezani za budući savez podrazumevaju partnera koji će japanskoj kompaniji omogućiti da vodi priču s „potpuno novom EV platformom“, pod imenom e:Architecture. Trebalo bi da pristigne sredinom dekade, što znači da je japanski proizvođač već investirao značajnu sumu u razvoj ove platforme, tako da bi bilo besmisleno da je odbaci u koristi rešenja pozajmljenog od partnera.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery