AktuelnoEco GreenVesti

General Motors razvija vozilo na gorivne ćelije za vojnu upotrebu

960Pregleda

General Motors se sprema da lansira čitavu paletu novih, čisto električnih vozila, s „najmanje“ 20 novih elektromobila koji treba da se pojave od 2023.

 

Međutim, postoji još jedna inovativna pogonska tehnologija koja je u razvoju, a reč je o vodoničnim gorivnim ćelijama. Čini se da bi novo GM-ovo vozilo tog tipa moglo da bude u razvoju za vojne potrebe.

 

 

Mada je General Motors još ranije izdao saopštenja da vodonično pogonjena vozila za kupce trenutno nisu u planu, američki proizvođač je angažovan u okviru strateškog partnerstva s Hondom, s kojom razvija gorivne ćelije, kao i proizvodnju istih u Mičigenu.

 

Nedavni komentari GM-ovog predsednika za odbranu, Dejvida Albritona, ipak sugerišu da na vidiku mogu biti vozila pogonjena gorivnim ćelijama, uključujući i ona za armijske kupce.

 

 

U razgovoru s novinarima, pri nedavnom događaju u vezi s prvim isporukama GM Infantry Squad Vehiclea (ISV), Albriton je govorio o Chevy Colorado ZH2 konceptu iz 2017.

 

On je takođe spomenuo da aktuelna infrastruktura ograničava mogućnosti koje bi moglo da ponudi novo GM-ovo vozilo na gorivne ćelije, što će se u budućnosti promeniti.

 

 

Albriton je takođe govorio o Surus konceptu (Silent Utility Rover Universal Superstructure). Reč je o General  Motorsovoj platformi na gorivne ćelije, namenjenoj komercijalnoj i vojnoj upotrebi, što bi američkoj kompaniji obezbedilo značajne povratne informacije, vezano za konkretne potrebe vojske.

 

 

Izvor: Dekarbonizacija motora No.1

2 Komentara

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery