AktuelnoVesti

Ulje iz friteze za nove Toyote

2.34KPregleda

Toyotini dizel motori koristiće i gorivo iz 100% obnovljivih izvora

 

 

Imperativ vožnje na obnovljivu energiju koji u praksi pokazuje jedina u regionu naša redakcija, uticao je i na stratege Toyote. 

 

 

Toyotini najsnažniji modeli moći će uskoro da koriste i HVO100 (HVO – Hydrotreated Vegetable Oil) dizel, nefosilno gorivo napravljeno od 100% obnovljivih izvora, kao što je na primer otpadno jestivo ulje za kuvanje

 

 

 

HVO100 (hidrogenizovano biljno ulje) ispunjava evropski standard kvaliteta za parafinski dizel EN 15940. Ima veći cetanski broj (c80) od standardnog dizela, a ima i niži sadržaj sumpora i aromatičnih jedinjenja. Pravi se od biljnog ulja (palmino, repično), ili sirovina na bazi otpada (na primer, korišćeno ulje za kuvanje).

 

 

Plan za evropsko tržište 

 

 

Pumpe za HVO100 gorivo postaju sve češće na benzinskim stanicama u Evropi, pa ih sada ima već oko 1.000 koje su u upotrebi u Belgiji, Danskoj, Finskoj, Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Holandiji, Norveškoj i Švedskoj. U isto vreme, dok sve više kupaca prelazi na korišćenje HVO100, proizvodnja tog goriva se povećava s ciljem da do 2030. Dostigne 15,5 miliona tona, sa oko četiri miliona tona koliko se trenutno proizvodi godišnje.

 

 

 Iskustvo u vožnji 

 

Za kupce je važno da korišćenje HVO100 dizel goriva ne zahteva nikakvu posebnu radnju ili promenu stila i navika u vožnji.

 

 

Osnovna tehnička promena u odnosu na trenutna vozila jeste prilagođavanje sistema za ubrizgavanje goriva radi povećanja količine goriva. To je neophodno jer je HVO100 manje gustoće od standardnog dizela. Ipak, promena ne utiče na sposobnost vozila da radi na „običnom“ dizelu, tako da se oba goriva mogu koristiti svakodnevno. Kao rezultat korišćenja HVO100 i prilagođavanja sistema ubrizgavanja, postiže se i malo povećanje maksimalne snage motora.

 

 

Vozila sa novim specifikacijama proizvodiće se od prvog kvartala 2023. Godine, a na početku komercijalizacije biće dostupna samo u Zapadnoj Evropi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery