AktuelnoVesti

Toyota Camry TRD vs Honda Accord 2.0T vs Mazda6 2.5T (VIDEO)

2.28KPregleda

Nakon što su dominirale automobilskim tržištem godinama, trozapreminske limuzine u poslednje vreme gube bitku sa SUV/krosoverima. Ipak, svaki proizvođač koji drži do sebe, nužno mora u gami da ima pristojnu limuzinu da bi ostao relevantan, a Honda, Mazda i Toyota svakako žele da sačuvaju svoj decenijama negovan imidž.

 

Gledajući ova tri modela poređana na startnoj crti, možemo reći da su Japanci za respekt u svakom slučaju. Sva tri primerka su slična po pitanju praktičnosti i onoga što nude za uloženi novac, ali definitivno poseduju dovoljno različite karaktere da krajnji izbor predstavlja svojevrsan izazov.

 

 

Pogonski sklopovi ima takođe nisu identični. Dva modela koriste četvorocilindarske agregate, ali različite radne zapremine – 2,0-litarski u Accordu, naspram 2,5-litarskog u Mazdi6. Toyota s druge strane koristi usluge 3,5-litarskog V6, što bi trebalo rivale da ostavi „u prašini“, zar ne? Zapravo, ne baš, ali o tome kasnije…

 

Drugi glavni faktor diferenciranja je način na koji ovi motori eksploatišu vazduh. Dok ga Toyota uvlači iz atmosfere, koristeći isključivo snagu svojih „pluća“, Honda i Mazda6 više gravitiraju evropskom „fazonu“, oslanjanjući se na „respiratore“ da bi se pojačao protok kiseonika. U prevodu, Toyotin V6 je atmosferski, dok su druga dva motora s turbokompresorima.

 

 

Kako to izgleda kada je reč o brojkama koje opisuju snagu? Camry TRD raspolaže s 305 ks iz V6 jedinice, Accord sa solidnih 255, a Mazda6 s 231 ks. Redosled je u potpunosti obrnut kada je reč o maksimalnom obrtnom momentu – 420 Nm za „šesticu“, 370 Nm za Accord i 367 Nm za Camry.

 

Sve tri limuzine su s prednjim pogonom i koriste automatske menjače, mada stvari nisu izjednačene ni u ovom segmentu. Honda koristi desetostepeni menjač, Toyota osmostepeni, dok Mazda raspolaže sa samo šest „brzina“.

 

S obzirom na toliki broj varijabli, zaista je teško predvideti kako će se stvari završiti. Toyota dominira kada je reč o snazi, dok Honda već pri 1.500 o/min dolazi do maksimalnog obrtnog momenta.

 

Zapravo s menjačima imamo pravu „situaciju“: s 10 stepena prenosa, Accord osigurava da isporuka snage motora bude duže u optimalnom opsegu, što je nešto s čim bi Mazda6 mogla da se muči. Ipak, da ne zaboravimo, Camry TRD ima crvene bezbednosne pojaseve – neka trka počne!

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery