AktuelnoEco GreenVesti

Hyundai isporučio prve XCIENT kamione na gorivne ćelije u Švajcarsku (VIDEO)

2.24KPregleda

Hyundaijev prvi kontingent od sedam XCIENT  kamiona pogonjenih gorivnim ćelijama, upravo je predstavljen kupcima u Švajcarskoj. Na ovaj način je započeto realizovanje plana koji podrazumeva isporuku 1.600 šlepera s nultom emisijom do 2025.

 

Ovo je rezultat zajedničkog poduhvata između Hyundai Hydrogen Mobilityja (HHM) i švajcarske firme H2 Energy. Pedeset primeraka će sići s proizvodnih linija do kraja ove godine.

 

 

Kupci u Švajcarskoj će ove ekološki podobne kamione uzimati na lizing od HHM-a, u cilju transporta robe širom zemlje, a infrastrukturna podrška dolazi u vidu novoformiranih stanica za punjenje vodonikom.

 

XCIENT kamioni mogu da prevale oko 400 kilometara zajedno s natovarenom prikolicom, zahvaljujući 32 kilograma vodonika, uskladištenog u rezervoar pod pritiskom od 350 bara. Hyundai kaže da ova vozila mogu biti napunjena u potpunosti za 8 do 20 minuta.

 

 

Ideja koja stoji iza ovog projekta je da se zamene kamioni pogonjeni dizel motorima, na tržištima koja nastoje da se oslobode fosilnih goriva. Biće interesantno ispratiti Hyundai, kao i druge proizvođače u godinama koje slede, u misiji „ozelenjavanja“ Starog kontinenta.

 

Toyota je takođe objavila svoj plan o proizvodnji kamiona na gorivne ćelije za severnoameričko tržište, s tim što će predstaviti prototip u prvoj polovini 2021.

 

 

Bloomberg predviđa da će globalna prodaja komercijalnih vozila na gorivne ćelije, srednje veličine i za ekstremne uslove, dostići 10.000 jedinica godišnje do 2030.

 

Izvor: Dekarbonizacija motora No.1

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery