Vesti

Total i Peugeot proizvode baterije

1.87KPregleda

Zajedničko ulaganje francuskog energetskog diva Total i proizvođača automobila Peugeot ima za cilj proizvodnju baterija za milion električnih vozila godišnje do 2030. godine, izjavio je glavni izvršni direktor Totala Patrick Pouyanne.

„To će biti oko 10 do 15 posto tržišta i zahtevaće 5 milijardi evra (5,5 milijardi dolara) investicija“, rekao je Pouyanne prilikom pokretanja pilot linije za projekat na jugozapadu Francuske,navodi seebiz.eu

Projekat, kroz zajedničko ulaganje obe firme poznate pod nazivom Automotive Cell Company (ACC), podržavaju francuska i nemačka vlada te Evropska unija, dok se blok utrkuje za izgradnju konkurentnog sektora akumulatora koji će osporiti azijsku dominaciju.

U decembru je Evropska komisija odobrila 3,2 milijarde evra državne pomoći iz sedam zemalja za istraživačke i razvojne projekte u sektoru baterija, uključujući projekat Total-PSA.

Projekat će dobiti 1,3 milijarde evra javnih sredstava tokom razvojne faze, kažu u Totalu.

„Moramo se brzo kretati. Naši kupci traže električne baterije jer ih Evropa traži. Moramo pokrenuti industrijsku fazu za proizvodnju akumulatora do 2023./2024. U Francuskoj i Nemačkoj s Opelom “, dodao je Pouyanne.

Prva faza će pokrenuti investicionu odluku za veliko postrojenje za proizvodnju od inicijalno 8 gigavat-sati (GWh), koje će se kasnije povećati do 24 GWh.

U Nemačkoj će biti napravljeno drugo proizvodno postrojenje istog kapaciteta, kome će do 2030. kombinovati kapacitet biti 48 GWh.

Izvor: Seebiz.eu

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery