AktuelnoEco GreenVesti

Tesla Model 3, Volkswagen ID.3 i Renault ZOE vode u Evropi

2.63KPregleda

Prošlog meseca je postalo jasno da su Tesla Model 3, Volkswagen ID.3 i Renault Zoe najvažniji električni automobili u Evropi, modeli koji postavljaju standarde u svojim segmentima

 

Kako je to izgledalo u decembru:

  1. Volkswagen ID.3: 28.108
  2. Tesla Model 3: 24.664
  3. Renault ZOE: 16.322
  4. Hyundai Kona Electric: 11.340

 

U D segmentu kolo vodi Tesla Model 3, sada dostupan sa startnom cenom od 39.990 evra u Nemačkoj, zahvaljujući jeftinijoj proizvodnji u Kini i LFP baterijama bez kobalta, koje proizvodi CATL.

 

U C segmentu je naravno na čelu Volkswagen ID.3, koji u ulaznoj (Pure) varijanti košta u Nemačkoj 31.495 evra.

 

 

Među gradskim mališanima iz B kategorije elektromobila, najprodavaniji je Renault Zoe, ali je i Hyundai Kona Electric ozbiljan izazivač, kojem nedostaje smanjenje cene i bolja dostupnost da bi se popeo na lestvici.7

 

 

Dakle, ovo su automobili koji postavljaju standarde u svojim segmentima, kao što je to radio Nissan Leaf svojevremeno.

 

Međutim, Tesla Model 3 je jedini elektromobil na listi koji trenutno koristi prednosti baterija bez kobalta. To znači da svi ostali i dalje imaju prostora za redukovanje cene u perspektivi.

 

 

Nažalost, evropski proizvođači napuštaju A segment. Trenutno tu nema modela koje bismo mogli izdvojiti, a znamo koliko je ova kategorija automobila bila ne tako davno značajna na Starom kontinentu.

 

Prošlog meseca, Dacia Spring Electric je registrovala 1.721 jedinicu u Francuskoj za potrebe usluga podele prevoza. Bez bilo kakve istinske konkurencije, kasnije u toku godine kada bude dostupan i pojedinačnim kupcima, ovaj elektromobil bi trebalo da bude vodeći u klasi s cenom od oko 15.000 evra.

 

Bez velikih imena u A kategoriji vozila, evropski proizvođači ostavljaju otvorena vrata za kineske marke. Zamislimo da je Changan Benben E-Star dostupan na Starom kontinentu, sa sličnom cenom kao Dacia Spring Electric. Bio bi daleko bolja opcija.

Changan Benben E-Star

 

U svakom slučaju, mada je šteta što su mali automobili zapostavljeni od strane evropskih kompanija, D, C i B segmente vode sjajni modeli, koji se već sada bez problema nadmeću s benzinskim ekvivalentima.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery