AktuelnoVesti

Tesla Model 3 na putu da bude najprodavaniji električni automobil u Evropi

1.44KPregleda

Tesla Model 3 je na putu da postane najprodavaniji električni automobil u Evropi, i to u vreme kada ovaj tip pogona doživljava pravi „bum“.

 

Tesla je prodao 112.687 Modela 3 od januara zaključno s novembrom, pokazuju podaci JATO Dynamicsa, što ga glatko čini najbolje prodavanim elektromobilom.

 

Volkswagen ID.3 će se po svemu sudeći naći na drugom mestu, sa 62.467 plasiranih jedinica u istom periodu, što je porast od 124 odsto u odnosu na prošlu godinu.

 

Nemačkom pulenu „za vrat diše“ Renault Zoe, koji je pronašao 60.362 nova vlasnika, ali je u isto vreme zabeležio pad prodaje od 28 odsto.

 

U septembru ove godine, Model 3 se našao na vrhu ukupne liste prodaje novih automobila, što je po prvi put u istoriji za rukom pošlo jednom električnom automobilu, koji je nadmašio etablirana imena kao što su VW Golf i Renault Clio.

 

Na osnovu brojki iz novembra, Tesla će po svemu sudeći biti najprodavaniji proizvođač električnih automobila u 2021. Mada je Model 3 dominantan u komercijalnom smislu, Model Y takođe napreduje. Ovaj mali SUV se do sada na Starom kontinentu prodau u 18.036 primeraka.

 

U novembru se na vozila niske ili nulte emisije, što podrazumeva električna, „plug-in“ hibridna i hibridna, odnosilo 26 odsto ukupne prodaje u Evropi, što je porast od 12 odsto u poređenju s 2020., ali samo pet odsto u odnosu na 2019.

 

S nestašicom poluprovodnika koja ne misli da se zaustavi, proizvođači automobila forsiraju prodaju elektromobila da bi smanjili prosečnu flotnu emisiju i izbegli skupe penale, što se posebno odnosi na skupe, prestižnije pozicionirane automobile s višom emisijom izduvnih gasova.

 

Felipe Munjoz iz JATO Dynamicsa je prokomentarisao: „Ako želite nov automobil u aktuelnom okruženju, sve su šanse da će elektromobili biti dostupniji, s obzirom na obim ponude i aktuelne povlastice.“

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery