970_250_eko
Vesti

Tesla će u svojoj kineskoj “gigafabrici” proizvoditi Model 3 i Model Y

Bar na početku

255Pregleda

 

Nova gigafabrika kompanije Tesla koja se nalazi u Kini će u početku proizvoditi uvodne modele kao što su Model 3 i Model Y, što je danas i zvanično potvrđeno.

Naime, sudeći po proceni stručnjaka, u gigafabrici u istočnoj Kini će se proizvoditi i do 250.000 vozila godišnje, dok će u početku sva pažnja biti usmerena ka konstrukciji uvodnih modela, kao što su Model 3 i novi Model Y, krosover koji tek treba da bude predstavljen. Model Y će u gami kompanije zauzeti poziciju ispod Modela X.

Otvaranjem postrojenja u Kini, Tesla će radnicima plaćati manje nego što je to slučaj u SAD, što će kompaniji omogućiti manje troškove proizvodnje za njena dva najjeftinija modela. Druga pogondnost koju će Tesla dobiti zahvaljujući svojoj novoj fabrici, jeste to što neće morati da plaća carinu na automobile koje prodaje u Kini, s obzirom da se oni više neće uvoziti, već će se proizvoditi lokalno.

Kada je reč o Modelu Y, on se nalazi u fazi razvoja već neko vreme, a imali smo prilike da vidimo i par tizer fotografija. Takođe, znamo da će taj model biti baziran na istoj platformi ka oi Model 3, te da bi to vozilo moglo imati “”falcon wing” zadnja vrata.

Naime, Ilon Mask, osnivač kompanije Tesla je nedavno izjavio da bi Model Y trebalo da bude predstavljen tokom marta 2019. godine, te da će se na tržište plasirati od 2020. godine.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery