970_250_eko
Vesti

Hidraulična presa otkriva da li su jače čelične ili aluminijumske felne?

Video

768Pregleda

 

Približava nam se zima, pa se tako pokreće staro pitanje: Da li zimske gume montirati na aluminijumske ili čelične felne?

Naravno, nikada se nije dovodilo u pitanje to da aluminijumske felne izgledaju mnogo bolje od čeličnih, ali izgled je najmanje bitan kada se radi o vožnji po zaleđenim putevima koji su puni rupa.

Ono što je najvažnije jeste to koliko su zapravo jake felne i kako podnose jake udarce, kao na primer prelazak preko velike rupe na asfaltu. Jedan od najekstremnijih načina testiranja čvrstine felni, (ali i čvrstine bilo kojih drugih objekata) jeste taj da se one stave pod hidrauličnu presu.

Upravo to je uradila ekipa Youtube kanala “Hydraulic Press”. Naime, oni su, koristeći presu koja stvara pritisak i do 150 tona, testirali i čelične i alu felne. Felne su imale pneumatike na njima, a stavljene su pod presu u vertikalnom i horizontalnom položaju.

Nije nikakvo iznenađenje da su se aluminijumske felne pokazale kao čvršće, te da je bila potrebna veća sila kako bi se one slomile. Nažalost, to takođe znači da se one raspadnu u parčiće kada su izložene dovoljnom pritisku. S druge strane, čelične felne “upiju” pritisak, te se ne raspadaju.

Na kraju krajeva, čelične felne su mnogo jeftinije, te i kada dođe do njihovog deformisanja mogu se popraviti (češće se deformišu od aluminijumskih). Sa druge strane, nema šanse da se popravi raspadnuta aluminijumska felna.

Da li vi pre birate čelične ili aluminijumske felne?

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery