AktuelnoVesti

Subvencije na čekanju do 2022.

7.52KPregleda

Obustavljene državne subvencije za električna i hibridna vozila

 

Prema zvaničnoj informaciji Ministarstva zaštite životne sredine, sa petkom 13. državna administracija je obustavila subvencionisanje nabavke električnih i hibridnih vozila do početka 2022.

 

Razlog nadamo se samo privremenog ukidanja subvencija je činjenica da su potrošena celokupna budžetska sredstva za ovu namenu u visini od jedan milion evra u toku 2021. godine.

 

 

Imajući u vidu rast domaćeg tržišta vozila, opšti rast domaće ekonomije i potrebu da se vozni park obnavlja ekološki prihvatljivim vozilima, jasno je da za naredne godine nadležni moraju višestruko uvećati ove podsticaje.

 

 

Sada već simbolična suma od 1 milion evra, dovoljna je za subvencionisanje 200-300 hibridnih i električnih vozila. Prema proceni distributera vozila, u narednoj godini predviđena je prodaja od najmanje 1.000 vozila u ovoj kategoriji, što nadležni moraju uzeti kao relevantan faktor „budžetiranja“ fonda u ovoj oblasti. 

 

 

Da podsetimo, kupcima hibridnih vozila subvencija je iznosila 2.500 a potpuno električnih vozila 5.000 evra.

 

 

U nastavku prenosimo saopštenje u integralnom obliku:

Ministarstvo zaštite životne sredine na osnovu člana 8. st. 2. i 3. Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće i električni pogon (hibridni pogon) („Službeni glasnik RS” br. 156/20 i 53/21), izdaje sledeće 
O B A V E Š T E NJ E
Obaveštavaju se zainteresovane strane da se prekida postupak dodele subvencija za kupovinu novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće i električni pogon (hibridni pogon). 
Zaključno sa danom 13.08.2021. godine, obustavlja se prijem Zahteva za subvencionisanu kupovinu novih vozila i prekida se postupak dodele subvencija za 2021. godinu. 
Visina opredeljenih subvencija u tekućoj godini iskorišćena je pre isteka kalendarske godine.

2 Komentara

  1. Ne postoji ni jedna studija u Republici Srbiji koja govori o tome da su vozila koja država subvencioniše za naše uslove „ekološki prihvatljivija“. Država nije postavila ni jedan cilj u odnosu na životnu sredinu koji se ovim subvencionisanjem želi postići, tako da je veoma teško suditi o uspešnosti postupka subvencionisanja.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery