AktuelnoPRVesti

Počelo Evropsko prvenstvo u planinskom biciklizmu

1.43KPregleda

Do 15. avgusta posetioce očekuju uzbudljive trke na Petrovaradinskoj tvrđavi

 

Evropsko prvenstvo u planinskom biciklizmu počelo je juče, 12. avgusta veoma uzbudljivom štafetnom trkom nakon koje je zlatna medalja pripala Italiji, srebrna Švajcarskoj a bronzana Nemačkoj. Na ceremoniji otvaranja ovog važnog sportskog događaja za Srbiju prisutnima su se obratili predsednik Evropske biciklističke unije Enrike Dela Кasa, pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta, predsednik Biciklističkog saveza Srbije Radomir Pavlović, direktor Evropskog prvenstva Nemanja Vajs i član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin koji je zvanično otvorio prvenstvo.

 

 

“Evropsko prvenstvo u planinskom biciklizmu se prvi put održava u Srbiji i to baš u Novom Sadu. Iako smo do sada već mnogo puta bili uspešni domaćini velikim i značajnim sportskim manifestacijama, ideja da se takvo takmičenje održi u gradu, u ravnici deluje kontradiktorno. Međutim nije. Poslednje dve godine, baš na ovom mestu održan je Međunarodni kup u planinskom biciklizmu, trka koja je nosila bodove za upravo završenu Olimpijadu. Tu smo stekli dragoceno iskustvo i dokazali da Grad i  Biciklistički klub „Novi Sad“ imaju ozbiljne kapacitete da preuzmu odgovornost i profesionalno organizuju ovaj veliki događaj” izjavio je Ognjen Cvjetićanin i ukazao na to da je prisustvo 503 učesnika, iz cele Evrope, kao i velikog broja domaćih i inostranih medija prilika da se Novi Sad predstavi u najboljem svetlu i postavi na mapu evropskog biciklizma.

 

 

Kako je pokrajisnki sekretar za sport rekao, obezbeđeni su najbolji uslovi za sve bicikliste.

 

Srbija je prva zemlja u regionu koja je dobila priliku da organizuje ovo značajno sportsko takmičenje. “Ovo prvenstvo veliki je događaj za srpski i evropski biciklizam, ali i prilika da svi gosti iz inostranstva upoznaju Novi Sad. Novi Sad je i ovaj put pokazao da može rame uz rame da stane sa svim svetskim metropolama”, dodao je Basta.

 

 

“Ovo je istorijski događaj. Prvi put Evropsko prvenstvo u planinskom biciklizmu je u Srbiji. Mnogo klubova i mnogo mladih biciklista dolaze da voze bicikl i to je veoma pozitivna stvar”, izjavio je Enriko Dela Kasa, predsednik Evropske biciklističke unije.

 

Na takmičenju će učestvovati preko 500 najboljih biciklista iz 35 zemalja. Za sve učesnike biće zanimljiva i jedinstvena staza na Petrovaradinskoj tvrđavi, koja ide preko bedema, ali i kroz podzemne tunele, te će mnogi doživeti jedno novo iskustvo. Publika koja bude prisustvovala događaju imaće prilike da vidi i srpske reprezentativce rame uz rame sa najboljim biciklistima Evrope i sveta.

 

 

“Sve je organizovano na najvišem nivou. Nadam se da će i narednih dana sve proći u najboljem redu i da će svi ovi stranci otići iz Novog Sada sa željom da se vrate ponovo”, izjavio je Vajs.

 

 

Do kraja prvenstva posetioce očekuju brojne trke na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Evropi. Ulaz na Petrovaradinsku tvrđavu je besplatan a na programu su trke Masters finale (XCO), Junior cross country, Elite cross country…

 

Foto: Aleksandar Miškov

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery