AktuelnoVesti

Subaru takođe razvija električni SUV za 2022.

2.08KPregleda

Toyota je najavila novi baterijski SUV, a čini se da Subaru namerava da uradi isto

 

Priloženi renderi su sa  Motor.es via   TorqueNews.com, a na njima se upravo nalazi novi električni „Subi“ za 2022. Ovo bi trebalo da je vizuelni opis Subaru Evoltisa, mada nema bilo kakve potvrde da će poneti taj naziv.

 

Nakon što je Toyota najavila novi EV SUV, u fokus je stigao i Subaruov pandan, koji će najverovatnije počivati na e-TNGA platformi većeg japanskog proizvođača.

 

 

Kao što je poznato, dotična arhitektura podržava pogon na sve točkove, ali isto tako može da ugosti konfiguraciju koja podrazumeva prednji pogon. Kazuhiro Abe, Subaruov potpredsednik za planiranje proizvoda, kaže da bi novi elektromobil mogao da koristi varijantu s jednim motorom i prednjim pogonom, odnosno dva motora i integralnim pogonom, što je praktično isto kao i u slučaju Toyote.

 

Zapravo, Subaru će se u velikoj meri osloniti upravo na Toyotu pri kreiranju svog prvog čisto električnog automobila. Dok veća kompanija planira da lansira čitav portfolio baterijski pogonjenih proizvoda, Subaru će 2022. lansirati samo jedan model, uz ograničenu dostupnost.

 

Šef Subaru Corp., Tomomi Nakamura, izjavio je nedavno da će novi Subaruov EV SUV biti u skladu s kalifornijskom regulativom, što jasno ukazuje da je američko tržište u ovom slučaju prioritetno.

 

Razlog je taj što japanska marka prodaje 66 odsto svoje ukupne proizvodnje u SAD, tako da odluka uopšte ne čudi.

 

Subaru će verovatno pratiti Toyotino vođstvo u svom, opreznom stilu, i u međuvremenu implementirati električnu tehnologiju u čitavu gamu. Ovaj japanski proizvođač će se takođe osloniti na hibridnu tehnologiju, a ujedno je najavio da će imati elektrifikovan portfolio doo sredine 2030-ih. Ovaj plan naravno uključuje hibride, „plug-in“ hibride i električni model.

 

 

Subaru ne očekuje da potražnja za električnim automobilima u SAD poraste značajno pre sredine 2030-ih. „Ne znam kada, ali u jednom momentu će se zahtevi za elektromobilima povećati“, rekao je Abe. „Smatramo da će se proširiti značajno, možda ne početkom tridesetih, možda krajem te dekade ili početkom četrdesetih.“

 

Novi električni Subaru će biti otprilike iste veličine kao Forester. Mada će biti razvijen u saradnji s Toyotom, zadržaće tipičan Subaruov identitet.

 

Nakamura kaže da  im partnerstvo s najvećom japanskom automobilskom kompanijom pruža pristup novoj tehnologiji. „Oni imaju veliko znanje u oblasti elektrifikovanih vozila, tako da će nam saradnja s njima pomoći da brže u priču uvedemo čisto električni SUV i hibrid. Možemo apsorbovati Toyotino znanje.“

 

Izvor: Motor.es

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery