AktuelnoVesti

Srbija toči najskuplji TNG u regionu

1.77KPregleda

Umesto forsiranja ekološkog TNG, visoka cena destimuliše njegovu potrošnju

 

 

Kako piše Politika na osnovu analize cena goriva u Srbiji, trenutno naš vozač plaća najskuplji TNG na Balkanu a treći smo po ceni dizela i benzina, iza Grčke i Albanije 

 

Iako je poslednje dve nedelje cena goriva u Srbija bila ili niža za pojedine derivate, ili je ostala na istom nivou, na domaćim pumpama se i dalje toči skupo gorivo, zbog čega smo konstantno visoko pozicionirani u odnosu na okruženje.

 

 

Takoreći, čvrsto držimo visoko treće mesto, odmah posle Grčke i Albanije i po ceni benzina i evrodizela.

 

 

 

 

Ono što je iznenađenje poslednje nedelje, jeste da smo u samom vrhu na listi zemalja po cenama tečnog naftnog gasa TNG, što ranije nije bio slučaj. Najjeftiniji je u Albaniji, gde košta 68,7 dinara i jeftiniji je od nas za 28,1 dinar.

 

Jesmo bili među skupljima kada je reč o ovom pogonskom gorivu, ali nismo bili najskuplji.

 

 

Trenutna cena TNG šalje jasnu poruku da su zalaganja za smanjenje potrošnje „prljavih“ fosilnih goriva i veću potrošnju ekološki čistijih više deklarativna, nego stvarna

 

 

Jer, kako drugačije objasniti situaciju da su nam svakodnevno puna usta ekologije, zelenih kilovata – solarnih panela i vetroparkova… kada je ovo ekološko gorivo toliko skupo, umesto da nižom cenom država stimuliše njegovo trošenje.

Možda situacija i ne bi bila takva da državna zahvatanja nisu tolika kolika jesu.

 

 

Srbiji se tečni naftni gas prodaje po ceni od 98,8 dinara i jeftiniji je samo od mađarskog, koji košta 104,8

 

 

Naime, na cenu od 98,8 dinar za litar, koliko košta auto-gas, akciza iznosi 28,34 dinara, PDV 16,47, što je ukupno 46,34 dinara, odnosno skoro 47 odsto od maloprodajne cene po svakom litru ovog pogonskog goriva.
Uporednom analizom cene goriva u regionu Udruženja naftnih kompanija Srbije benzin u Grčkoj košta 224,6 dinara, u Albaniji 211, u Srbiji 194. Najjeftiniji je u BiH 155,8 ili za oko 38,2 dinara jeftinije nego na pumpama u Srbiji, i u Severnoj Makedoniji 157,9 dinara ili za oko 36,1 dinar jeftinije.

 

 

Kada je reč o evrodizelu, u Grčkoj se toči za 221 dinar, u Albaniji za 214,5, a u Srbiji za 201 dinar. Najjeftiniji je u Severnoj Makedoniji 138,8, odnosno za 62,2 dinara jeftinije nego u Srbiji, i u Bugarskoj 158,6 dinara, što znači da je litar jeftiniji od srpskog za 42 dinara.

 

Akciza po litri benzina iznosi 67,22 dinara, PDV 32,67, tako da su ukupna fiskalna zahvatanja oko 52,4 odsto od cene ili 102,64 dinara kojima se puni budžet.

 

Za evrodizel ukupna zahvatanja države iznose 52,4 procenta od cene ili 105,37 dinara.

 

 

Vozači i dalje od svake litre goriva koju plate izdvajaju automatski i za naknadu za unapređenje energetske efikasnosti – 0,15 dinara za benzin i dizel i 0,08 dinara za auto-gas, kao i naknadu za obavezne rezerve koju plaćaju već 10 godina – 2,60 dinara za benzin i evrodizel i 1,44 za TNG.

 

Izvor: Politika.rs

 

1 Komentar

  1. Ovom Chery Tiggo 7 Pro sa slike upravo fali 1.6T motor sa pogonom na TNG. To bi ublazilo jednu veliku manu ovog automobila a to je visoka prosecna potrosnja goriva. Druga mana je izrazito mekano ogibljenje koje je premekano cak i za nase puteve.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery