AktuelnoVesti

Šokantan pad prodaje dizel automobila

2.52KPregleda

Dizel odumire lagano, Fiat 500L crni rekorder u nemačkoj

Najnovija istraživanja, najvećeg evropskog tržišta automobila u nemačkoj apsolutno potvrđuju da se dizel pogonu nazire kraj ili potpuna marginalizacija. Pod pritiskom ekologa i još mnogih faktora. Osim pada prodaje dizel vozila za preko 30% uočen je i nagli trend izbacivanja iz ponude mnogih modela.

Od 2015. do kraja 2019. u ponudi evropskih proizvođača „nedostaje“ 24 dizel modela. Očekuje se da u naredne tri godine taj broj bude povećan na 40.

U periodu od 2015. na tržištu nemačke, Fiat 500L sa dizel pogonom je novi „ekološki“ rekorder jer je sa 49% prodatih dizel modela (od celokupnog plasmana) ta brojka spala na 7.6% protekle godine.

Audi TT je još drastičniji, sa nekih 17% dizela u 2015. protekle godine se zadržao na kvoti 0.00.

Prema predviđanjima automobilskih eksperata, ovaj trend će se nastaviti u narednih par godina, i očekuje se da bude zaustavljen na najviše 10% dizel vozila od svih prodatih u 2023. godini.

Toliko o trendovima u Evropi! Gde smo tu mi?

Sasvim sigurno, ta statistika kod nas će biti sasvim obrnuta, kada nagrnu svi ti odbačeni naftaši stari 5-15 godina!?

1 Komentar

  1. Te prognoze nikada nisu bile tačne, zapravo dizelaši nikad neće nestati, samo će varirati odnos benzin – dizel zavisno od napretka jedne ili druge tehnologije. Novi dizelaši su jednako čisti kao benzinci, uz to i manje emituju co2 što je bitno zbog uticaja na globalno zagrevanje na koje su izgleda svi zaboravili u poslednje vreme.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery