Sajam automobila u Ženevi

Škoda Vision IV – koncept koji najavljuje električnu budućnost češkog proizvođača!

Premijera

Škoda Vision IV
2.54KPregleda

Veče pre nego što su vrata automobilskog sajma u Ženevi otvorena za novinare, Škoda je predstavila svoj novi Vision IV koncept.

Škoda Vision IV

Reč je o krosover-kupe modelu i prvom električnom vozilu češkog proizvođača koje je bazirano na MEB platformi VW grupacije. Kako navode predstavnici kompanije, Vision IV ima dva elektromotora, po jedan na svakoj osovini, koji se napajaju iz litijum-jonske baterije. Baretija je smeštena u podu, odnosno ispod karoserije, kako bi se uštedelo na prostoru. Navodi se da po WLTP ciklusu testiranja Vision IV sa jednim punjenjem može da pređe do 500 kilometara puta. Nažalost, još uvek nema nikakvih informacija o performansama obog modela.

A sad malo o dizajnu. Naime, prednjim delom ovog vozila dominira jedna „svetlosna linija“ koja povezuje uske farove. Tu je i masivna „zatvorena“ maska (grille), i prednji branik dizajniran ako da izgleda agresivno. „Padajući“ krov, spojler, LED zadnje svetlosne jedinice u obliku slova „C“ i „SKODA“ natpis crvene boje se ističu na zadnjem delu. Tu je i difuzor sa još jednom „svetlosnom“ linijom koji doprinosi futurističkom izgledu modela Vision IV.

Škoda Vision IV

Koncept je postavljen na felne veličine 22 cola, a vidimo i da nema tradicionalnih bočnih retrovizora. Takođe, tu su i vrata „bez okvira“ i nema vidljivih ručica za otvaranje istih.

U enterijeru je svakako najistaknutija komandna tabla. Na njoj vidimo novi volan na čijoj sredini je natpis „SKODA“ a ne logo kompanije. Tu je i „plutajući“ ekran infotejnment sistema i digitalna instrument tabla.

Na centralnoj konzoli ima mesta za dva „pametna“ telefona koji mogu biti povezani sa velikim centralnim ekranom. Tu je i bežični punjač. Takođe, u kabini ima više prostora zbog toga što nema „centralnog tunela“.

U svakom slučaju, ako budućnost Škode izgleda ovako, onda češki proizvođač ima svaki razlog da bude optimističan.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery