Retrovizor

Sedmica u retrovizoru 5.11.2017.

1.51KPregleda

BMW X3 najubedljiviji u oktobru, Citroen i Insignija ispod očekivanja

BMW X3 je u oktobarskim testovima pobrao lovorike. Uz dužno poštovanje moćnog bavarca, moralni pobednici meseca su Hyundai i30 i Peugeot 308

Prvi Retrovizor u mesecu sada već tradicionalno poklanjamo temi zbog koje se ljubitelji automobila najviše okupljaju oko Vrelih Guma. TESTOVI!

Mora se odmah reći, bilo je uzbudljivo , inspirativno i veoma raznoliko.

Kroz sedam objavljenih testova u kalendarskom mesecu (na svaki četvrti dan jedan test) predstavili smo gotovo sve kategorije vozila.

I ne samo to, sa prosečnih 50.000 internet „čitanja“ po jednom testu oborili smo i medijske rekorde dostupnosti automobilske informacije našim čitaocima u regionu Balkana kako kroz internet kanal i društvene mreže tako i kroz veliku gledanost naših TV emisija koje se šire prema regionu.

Iako su različitih klasa, različiti cena i namena, stekli su se uslovi da i ovog puta testirane automobile rangiramo po broju ukupno osvojenih test poena iz kojih nastaju i krajnje ocene.

1. BMW X3 M40i (4.505 bodova)
Da bi se upoznali sa svetskih možemo reći hit novitetom ove jesenje sezone, „skoknuli“ smo čak do sunčanog Lisabona. Iako smo se sa najsnažnijim izdanjem X3 M40i družili samo jedan dan, pređena kilometraža i raznolikost test rute, bili su sasvim dovoljni za osnovne zaključke i zapažanja.

Ovom SUV modelu se osim tradicionalnog dizajna, povećane potrošnje goriva i slabih offroad karakteristikama gotovo nema šta prigovoriti.

Usklađen gotovo do perfekcije vozi se uz mnogo strasti, a bogme i poštovanja

2. Hyundai i30 (4.317 bodova)
Draž naših testiranja su promene. Model koji je apsolutno najprijatnije iznenađenje objavljenih testova u oktobru je svakako Hyundai i30. Iako od njega nismo puno očekivali osim eventualno obilja konfekcije, Hyundai je uspeo prilično da nas iznenadi. Spoljnim dizajnom možda i najmanje.

Novi i30 nudi do sada najbolji enterijer koji je Hyundai predstavio kupcima, dobar konfor i besprekornu udobnost.

Šlag na tortu je novi 1,4T benzinski motor koji ne samo da je ekonomičan već izuzetno tih i potentan. Novost je i vrlo skladan automatski sedmostepeni menjač. Sve u svemu, automobil koji podiže lestvicu „narodne“ motorizacije

3. Renault Megane GT (4.187 bodova)
Megane GT je oborio sve rekorde! Ostaće zableženo da je u ovoj godini test Renaul Megane GT bio najčitanije štivo na našem portalu uz rekordnu gledanost kratkog video klipa na našem oficijelnom FB nalogu. Snagu ovog testa čine još i desetine naših čitalaca (i tek po koji ostračćeni) koji su oprečnim mišljenjima i analizama dopunili sve naše utiske. Kritika je bilo najviše, što recimo opravdanih ali onih iracionalnih koji ne mogu podneti fenomen „Car je go“.

Svakako vrlo visoka krajnja ocena upućuje na zaključak da je uz sve evidentne promašaje u proseku ovo vrlo solidan model.

4. Infiniti Q60 (4.178 bodova)
Infiniti na našem tržištu ostvaruje tek svoje prve korake. Otrovno crveni kupe Q60 podsetio nas je na želje i snove mlađih vozača.

Q60 obećava puno provoda za relativno malo para uz dilemu koliko zapravo vredi snaga brenda.

U svakom slučaj, osim cene, Infiniti Q60 je izvanredan sportski auto koji ima mnogo dobrih osobina i po koju neshvatljivu manjkavost

5. Opel Insignia Grand Sport 1,5 T (4.107 bodova)
Jedan od brendova koji nam nakon testa nove Astre više nije na raspolaganju našoj redakciji u Srbiji je OPEL. Amaterski pokušaj cenzure prema redakciji Vrele Gume od rukovodstva Opel Srbija se samo uklapa u opšti javašluk u ovoj kući koja sve više podseća na priču Alajbegova slama. Razvlače je svi kako znaju i umeju uz milionske dnevne gubitke koje stvaraju. Naravno, CENZURA je u današnje vreme gotovo nemoguća, pa nam je iz Pariza od Perice Rajkovića stigao najpotpuniji test ovog modela objavljen na srpskom jeziku. Kako bilo,

Perica je novom Insignijom bio prilično zadovoljan ali je i progovorio o nekim do sada skrivanim nedostacima. Zanimljivo!

6. Peugeot 308 (4.100 bodova)
Najveća mana ovog modela što se našao pod strogim pravilima ocenjivanja od strane Perice Rajkovića, koji je svoju kategorizaciju prilagodio najstrožim evropskim kriterijumima.

Međutim uprkos skromnom bodovnom saldu Peugeot 308 nam se predstavio kao najudobniji i gotovo najkvalitetniji pripadnik C segmenta od svih koje smo testirali poslednjih meseci.

Može se reći, svojim karakteristikama i ponudom ovo je pravi modela za srednju klasu građanstva

7. Citroen C3 Aircross (4.044 bodova)
Inače u nijansama nakolonjen nacionalnom Citroenu, Perica Rajković ga na ovom testu nije štedeo. Ni po pitanju karakteristika, pređene kilometraže i ocena.

Osim dobrog dizajna Citroen C3 nije pokazao ništa više od prosečnosti.

Plasman Citroena na začelje ove tabele se može slobodno okarakterisati kao utisak meseca.

To su bili naši osnovni utisci o najnovijim modelima koje smo testirali u oktobru. Život teče, idemo dalje kao na pokretnoj traci. U novembru smo već uveliko po kalendaru ali i redakcija u testiranjima. VW Arteon, VW Polo, Renault Koleos, Volvo XC60, Suzuki Ignis i još mnogo toga čeka naše čitaoce na ovom web portalu ali i na PRVA TV u Srbi i Crnoj Gori.

Od sedećeg vikenda stižemo i na jednu od najgledanijih televizija u BiH.

Uživajmo zajedno na celom Balkanu koji objedinjuje Vrele Gume ljubav prema automobilima!

Miodrag Piroški

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery