AktuelnoRetrovizorVesti

Cirkus Corona ili Sajam morona?

5.17KPregleda

Crna sreda i sunčani četvrtak srpske automobilske industrije

Ako izuzmemo NATO agresiju, ne pamtim uzbudljiviji period između dva vikenda, bar kada je u pitanju automobilsko-društvena scena.
Od svih loših vesti, jedna je ipak donela olakšanje.

Otkazan BG Car Show & Moto Passion.

Uprkos svim blagovremenim upozorenjima sa ovog mesta o opštem riziku održavanja ovogodišnjeg Sajma automobila i motocikala u Beogradu, uprava Beogradskog sajma se nosila nepokolebljivo u nameri da „tuđom guzicom razbija orahe“.

Četrnaest dana od otkazivanja sajma u Ženevi a sedam dana pre proglašenja svetske pandemije, samouvereno i zvanično su izjavljivali da se „otkazivanje i odlaganje sajamske izložbe BG Car Show ne razmatra kao opcija“.  Još i dodaju kako štandove postavljaju i da će njihove higijensko tehničke mere biti dovoljne u prevenciji širenja epidemije.

Srećom u nesreći te „crne srede“ ustalasalo se i članstvo Asocijacije uvoznika vozila koje je jednoglasno izglasalo da zbog rizika za zaposlene i posetioce ne učestvuje na ovogodišnjoj auto-moto izložbi.

Ovom stavu Asocijacije nedostaje samo javno saopštenje, jer u strahu gubitka sajamskih privilegija, svoju odluku su zataškali iza zvanične državne zabrane okupljanja koja je stigla nekoliko časova kasnije.

Bilo bi zanimljivo sabrati cenu samovolje BG Sajma. Koliko je ovako kasno odložen sajam koštao potencijalne izlagače u situaciji kada je svakom normalnom bilo jasno da od BG Car Show neće biti ništa?!

Ko je šupalj i sam zveči

Međutim, otužna i jeftina „korona saga“ BG Car Show & Moto Passion time ne prestaje, jer stiže i zvanično sopštenje za medije iz ove kuće. U stilu „ko je šupalj, taj i sam zveči„, uprava BG Sajma u PR obraćanju javnosti podvlači svoju brigu za zajednicu u kojoj posluje i masnim slovima skoro pa prete SAJAM SE NE OTKAZUJE VEĆ ODLAŽE.

Sajam morona

Šta reći na sve ovo? Kao medijski poslanik koji prati i svesrdno već 27 godina promoviše „Beogradski sajam“, smatram neprocenjivom štetom za našu zajednicu što se naš BG Sajam automobila i motora koji smo krvavo stvarali i mi mediji, žestoko obrukao u ovoj situaciji i pretvorio u BG Sajam morona.

Na čelu ove kuće očekujem profesionalce spremne na svaki izazov a ne po ključu partijskog plena postavljene poslušnike.

Subvencije

Ipak ima i dobrih vesti! Nakon najgore oluje, po pravilu stiže sunce. Ono nas je ogrejalo u četvrtak usvajanjem uredbe Vlade Republike Srbije o subvencijama za hibridna, plug-in i električna vozila. Uz zbilja puno novih kilometara auto puteva, još jedna lepa slika automobilske Srbije koja liči na svet od pre korona haosa.

Bez špekulacija molim

Nezgodan i nezahvalan smo mi svet! Iskustva sa akcijama ove vrste imamo još iz 2011. od Eco Friendly subvencija čiji je kreator bio potpisnik ovih redova a ona nisu bila baš pozitivna!

Stoga apelujem na uvoznike da ne podižu cene subvencionisanih kategorija eko vozila a takođe očekujem i od države da svoje obaveze ispuni i da ovu grupu proširi za još dva vrlo bitna subjekta.

Subvencionisanje kupovine električnih bicikala i vozila koja koriste prirodni gas je neopravdano izostalo sa ove liste eko povlaštenih. Jer ako nam je čist vazduh prioritet, ko će više učiniti za ovu stvar a sa manje para od biciklista!?

Spartanska taktika

I na kraju, molim vas, budite oprezni ne samo u saobraćaju. Ne krećite na put bez velike potrebe i pazite na sebe a naročito na one pored sebe.

Po ovom principu je i Sparta postala sila! Možda je korona baš sada naša šansa, svet se menja!!! Moroni su se uveliko pokazali! 


Miodrag Piroški

6 Komentara

  1. Трагајући, по интернету, за текстом о стварном циркусу са називом „CORONA“ наишао сам на овај изузетни текст г-дина Пирошког. Свака част! Мала дигресија: циркус“CORONA“ је некада, 70-тих и 80-тих година прошлог века редовно гостовао у Београду. Не, није био на Бг-сајму. Простор на коме је тај циркус наступао био је, скоро по традицији, поред хотела „Југославија“.

  2. Mnogo se toga krije iza brda a sve se naravno prenosi na kupce. A ove tupane iz sajma da je sramota. Planiralu su da ga otvore u četvrtak, gle VANREDNO STANJE. Gde im bre mozak?????????
    Ljudi poput njih su zlo, zlo, zlo…

  3. Sjajan tekst. I sto je najbitnije ne postoji nikakva autocenzura. Lepo je videti da nismo svi beskicmenjaci. Kad je nesto trulo onda je trulo i to treba reci bez obzira na „posledice“.

  4. E tako, Miidrage, a sada je na redu REKET koji auto industrija i kupci plaćaju bg sajmu!!!!
    Svaki kupac automobila u Srbiji plaća bg sajmu bar 100 evra (moja procena)
    Istražite to

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery