970_250_eko
Retrovizor

Sedmica u retrovizoru 01.04.2018.

863Pregleda

MUP Srbije investira preko milion evra za nove presretače

Zahvaljujući dokumentima pristiglim sa jedne zaštićene e-mail adrese, u vanrednom izdanju RETROVIZORA, eksluzivno prenosimo informaciju da MUP Srbije planira uvođenje desetak novih vrlo vrednih presretača na puteve Srbije, ulice najvećih gradova i šumska gazdinstva.

Izgleda da je i Srbija dobila svog Snoudena i to iz redova MUP-a. Prema jutros objavljenim infomacijama na sajtu Vikiliks, neimenovani službenik našeg ministarstva otkrio je nove nabavke vozila, takozvanih presretača za potrebe MUP-a i pojačanog nadzora građana.

Kako saznaje popularni Vikiliks, između ostalih, stiglo nam je 15 novih presretača među kojima se nalazi jedan Porsche Carrera Turbo, po dva BMW M5 i dva Audi A4RS, te pet pick-up modela Mercedes X Klase i još pet vrlo specifičnih „službenih vozila“ za tajne zadatke. Među njima najinteresantniji su nam svakako sledeći modeli na koje Vam skrećemo pažnju.

Kupujmo domaće
Srebrna Zastava 10 iz 2011. godine 

Iako ne deluje kao tipičan presretač, ali baš zato jeste. Zapravo biće angažovana dva istovetna primerka. 

Modus operandi: Previđena zona kretanja je u danima vikenda na potezu južnog izlaza iz Beograda do nove naplatne rampe Bubanj potok. Zastava 10 , je prema u Wiki dokumentu odabrana kako bi izgledala kao jedan od brojnih automobila koji su se zaputili prodaje radi na najveću auto pijacu u Srbiji. Službenik u civilu ima poseban zadatak da na licu mesta otkriva polovnjake koji su stigli iz EU tako što su pobegli ispod reciklažne prese.

Migrant Eliminator
Ovaj crnohumorni i za medije politički nekoretkan nadimak, koji se kolokvijano koristi u u MUP-u, ponela su dva bela kombija Renault Master iz 2014. Kako saznajemo, iz sedmice u sedmicu biće naizmenično raspoređeni u okolini Subotice i u Preševskoj dolini. Jedan od njih u tovarnom prostoru poseduje opremu za detektovanje, presretanje i snimanje signala mobilne telefonije.

Modus operandi: U pomenutom Masteru , sa elektronskom opremom naleze se četiri obučena pripadnika MUP-a koji su prošli kurseve, Arapskog, Turskog, Albanskog i Paštunskog jezika. Nihov zadatak je da preko softvere koji detektuje, govorne matrice, tipične za dati jezik, preslušavaju signale mobilne telefonije u okolini i da se infiltriraju u redove švercera.

 

Ninja
Na ovom spisku je i motocikl marke Kawasaki H2. Iako slabo viđamo onih sedamnaest Suzukija GSX- R 1000 , nabavljnih pre nekoliko godina, ovaj Kawasaki je vredan dodatak voznom parku. Njegova nabavna cena u visini od 30.000 evra, zapravo je samo manji deo troškova mnogo veće operacije, kojom MUP želi da zavede red na moto skupovima. Zona operacija Mišeluk – Novi Sad, stari vojni poligon u Kraljevu.

Tokom prvih prolećnih dana službenici MUP-a u civilu snimaće učesnike na moto skupovima. U saradni sa Facebook-om , MUP je nabavio softever za sortiranje i arhiviranje lica, amblema klubova i registarskih tablica u jedinstvenu datoteku. 
Slično kao i ranije navedena Zastava 10, i ovaj Kawasaki operisaće na principu „izlaska na crtu“. Kaciga vozača opremljena je kamerom sa softverom za prepoznavanje registarskih tablica i lica iz ranije formirane baze podataka. U toku trke koja se definitivno odvija , nedozvoljnim brzinama, snimci iz kacige i podaci, se wifi vezom prosleđuju najbližem patrolnom vozilu MUP-a, koje će na prvom semaforu bezbedno zaustaviti prekršioca na dva točka. Radi izbegavanja „neželjenih reakcija građana“, ovaj crni Kawasaki će se sa lica mesta trke brzo nestajati, zahvaljujući potencijalu svog kompresorskog motora od 240 ks i ubzanju do stotke za 2.5 sekunde.
Kako Vikiliks saznaje, ovaj svemoćni Facebook softver je MUP dobio kao donaciju.

 

Mamak za polovanjake
Policija je rešila da jednom za svagda stavi katanac na otpade za prodaju polovnih delova u zoni Šapca i Čačka. Carina Republike Srbije je MUP-u isporučila 70 zaplenjenjenih polovnih modela Golf V, Peugeot 307 i Astra H koje će agenti u civilu nuditi otpadima po povoljnim cenama , kao „strance“ koje je nemoguće registrovati.

Svi ključni elementi namenjeni za preprodaju, blatobrani, felne, delovi motora i podvozja su ozračeni osiromašenim iridijumom, koji je potpuno bezoposan za ljude, ali se lako može detektovati Gajgerovim brojačem. 

Dalje sledi dubinska akcija saobraćajne policije. Oni će pri rutinskim kontrolama saobraćaja pojačano zaustavljati upravo ove sumnjive modele te će ručnim „gajger“ uređajem skenirati u Srbiji najomiljenije polovnjake. U slučaju detekcije ugrađenog radioaktivnog dela, vozilo će biti isključeno iz sabračaja a protiv vozača će biti podneta krivična prijava zbog ugrožavanja okoline budući da koristi radioaktivno vozilo. Ukoliko vozač sarađuje sa istražnim organima i otkrije prodavca spornog dela, naše tužilaštvo je ovlašćeno da krivičnu prijavu odbaci.

Pojedinačna cena ovih polovnih vozila je oko 2500 Evra, ali postupak registrovanja komponenti, njihovo ozračivanjež i ponovna ugradnja, se procenjuju na dodatnih 10.000 evra po vozilu.

                                                                                                                  

Mata Hari
Definitvno najskuplji auto na ovom spisku je Lamborghini Murcielago iz 2008. godine. Ovaj super polovnjak nabavljen je na aukciji u Beču za sumu od 120.000 evra koja je izdvojena iz prihoda u Budžet realizovanog umanjenja penzija. Očekivano, radno mesto je zona prestoničkih splavova u sitnim satima vikenda.

Ni ovaj primerak nije bio imun na konverzije. Pored radara i uobičajne opreme za alko test u njega je ugrađena portabl laboratorija za detekciju narkotika, dodatak od 12.000 evra. 

Vuk, lisica, jarebica
I na kraju, od policijske kontrole neće biti pošteđeni ni Off Road entuzijasti kojima se odbrojavaju poslednji dani nelegalnog korištenja slabo prohodnih i neprohodnih puteva u Srbiji. Cilj akcije “Vuk,lisica, jarebica” je lociranje off road entuzijasta u nacionalnim parkovima i šumama Srbije i naplata korištenja državnog dobra. Kako tvrde izvori Vikiliksa iz MUP Srbije, ova taksa će iznositi 10.000 dinara za vozilo i 1.000 dinara po osobi u njemu i važiće 48 časova.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery