970_250_eko
Online plus

Donald Trump

1.06KPregleda

Donald Tramp i njegova limena konjica

Možete mnogo toga saznati o čoveku na osnovu njegove play liste. Isto tako možete mnogo toga saznati od svakom državaniku na osnovu njegove kolekcije automobila

Vojni šofer

Šta se zapravo nalazi u garažama američkog predsednika Donada Trampa, moguće je jedino naslutiti iz tabliodnih napisa. Evo šta smo iz svega toga uz maksimalnu eliminaciju „fake newsa“, saznali kao najverodostojniji prikaz voznog parka „lidera slobodnog sveta“.

Donald Trampe – mlad majore
Aktuelni američki predsednik srednju školu završio je u vojnoj akademiji u Njujorku, gde je stigao do čina kapetana. Ova sveobuhvanta obrazovna ustanova imala je u svom programu časove vožnje, a sudeći po ovoj fotografiji, kadet Tramp (stoji u sredini) je veštine za volanom savladao u karavan verziji Forda Falcon iz 1962. čime je zavrednio i svoju vozačku dozvolu.

Baš privatni automobil

1976 Caddy

Prva sledeća javno dostupna fotografija Donalda Trampa i njegovog automobila je iz 1976. To je bio period kada je Mr Tramp kao mogul poslova sa nekretninama , usavršavao pristup, kupovanja , propalih delova gradova, ulaganja u njihovu džentrifikaciju uz kasniju prodaju za pozamašan profit.

Voziti Cadillac tada je u Americi još uvek bio simbol uspeha u biznisu. Na ovom Caddy-ju iz 1976., evidentno je i personalizovanje registarske tablice kao i custom „pinstripe“ ukrašavanje ivica, što tada nije bilo u ponudi američkog proizvođača nekoliko godina u nazad.

 

 

Trampov odnos sa kompanijom Cadillac, je prema pisanju dobro obaveštenih krugova, 1988. dostigao zenit. Naime, kud će najuspešniji biznismen novijeg vremena da se vozi u atomobilu , koji može da kupi svaki seljak koji uleti u keš?

Američki proizvođač svestan, da prezime Tramp ima snagu brenda, predložio je kreiranje limitirane serije od 50 primerka, koji bi poneli ime investitorskog mogula.

Tramp i Cadillac razilaze se nakon već nakon dva izrađena primerka.

Jedna od dva Trump Cadillac-a iz 1988.

Rollsova naknadna prizvodnja
Uobičajeno je da tinejdžeru kad položi vozački ispit roditelji nabave neki stariji automobil, da se na njemu ispraksira, kako ne bi „čukao“ i krvario porodični auto. Ako je godina 1964., a tinedžer glavom i bardom Donald Tramp, onda je sasvim normalno da taj polovnjak bude osam godina stari Rolls Royce Sliver Cloud (1956). Naime mediji po „copy paste“ sistemu već godinama umnožavaju priču da je to bi prvi automobil koji je Tramp posedovao.

Jedna urbana legenda ide i korak dalje. Prema usmenom predanju, Trampu se toliko svideo ovaj automobil , da je kasnije zatražio od Rolls Royce-a da mu naprave isti takav. Kažu da mu je ostvrski proizvođač izašao u susret iako se Silver Cloud nije proizvodio još od 1966.

Aktuelni Rolls u Trampovoj kolekciji je Phantom iz 2015., koji američki predsednik obožava da vozi u slobodno vreme.

Phantom

Po uzoru na „kolege“

Klub ljubitelja Mercedesa S 600 – Putin

Mercedes S 600 u Maybach opciji nalazi se u voznim parkovima nekolicine državnika pa i Trampovih najvećih protivnika, Predsednika Rusije Vladimira Putina i Predsednika Severne Koreje Kim Jong Un-a . Za Kimov Maybach se pretpostavlja da je preko složenih trgovačkih kanala zaobišao sankcije i iz Kine dospeo u Severnu Koreju. Za razliku od njega, Tramp je samo trebao da nazove najbliži Mercedesov salon i zatraži da mu ponude dobar „deal“.

Klub ljubitelja Mercedesa S 600 – Kim Jong Un
Klub ljubitelja Mercedesa S 600 – Kim Jong Un
U dobar poslovni potez spada i posedovanje Mercedesa SLR McLaren iz 2003., jednog od 370 proizvedenih.
Mercedes SLR McLaren

I dok Putin vožnju motociklom upražnjava kao rekreaciju i političku promociju u društvu „Noćnih vukova“, Trampu nije potrebna privatna moto banda. Zapravo izgleda da ga vožnja motorom previše i ne zanima. Motickli su mu interensantniji kao dobra investicija.

Od poznate radionice „Orange County Choppers“, 2012. je naručio unikatan primerak motocikla koji zavređuje pažnju. Trampov afinitet prema zlatu naglašen je u dizajnu ovog čopera, koga zovu 24-karatni dvotočkaš. Motockl je uredno garažiran, njegova tržišna vrednost se očekuje da samo raste.

Trumpov 24 karatni čoper

Kupujmo domaće – America First
Organizatori trke „Indy 500“, 2011. pozvali su Trampa da vozi „Pace car“ na otvaranju takmičenja. Reč je limitranoj seriji od 500 primeraka tadašnjeg Camara, sa šemom ukrašavanja u stilu sigurnosnih vozila iz 1969. Tramp je isprva to prihvatio kao veliku čast, ali je kasnije odustao, zbog „ranije preuzetih obaveza“.

Tabloidi navode malo drugačiji razvoj situacije oko toga. Prema njima tada je Trump na društvenim režema žestoko napadao aktuelnog predsednika Obamu. To mu se izgleda obilo o glavu jer je pokrenta Facebook grupa sa ciljem da mu se onemogući da učestvuje kao vozač „Pace car“ vozila. Pod pritiskom javnosti, organizatori su bili prinuđeni da mu otkažu gostoprimsvo. Zvuči ironično da je jedan od najaktivnijh Tviteraša, zapravo porežen Facebook-om pa sada ni ne čudi da imperija uzvraća udarac.

Među manje izvikane primerke iz kolekcije američkog predsednika, spadaju Cadillac Escalade i Cadillac Allanate kabriolet iz 1993. Reč je o finalnoj seriji sa 4.6 litarskim motorom koji razvija 295 ks. Te 93. godine ovaj model je izabran je za Pace car na “Indy 500”. Na neki način, utešna nagrada a i zgodno za Melaniju kad krene na pijacu.

Cadillac Allante – 1993

To nas dovodi do ultimativnog automobila na ovom spisku: Predsedničke limuzine. Reč je o Cadillacu, naravno. Ako svom sekretaru odbrane predsednik tepa “Besan pas”, ne iznenađuje podatak da je državnička limuzina u medija nazvana “Zver”. Službeno vozilo američkog predsednika je verovatno jedini automobil na svetu u čijoj konstukciji od prvog da zadnjeg elementa učestvuju stručanjaci iz Tajne službe.

Za početak službeni vozač, je specijano obučen pripadnik obezbeđenja, spreman da odogovori na sve scenarije vožnje i akcije. U vozilu se nalazi arsenal naouružanja, kao i pakovanja krvi za transfuziju koja odgovaraju tipu krvi predsdnika i supruge. U prednjim branicima se nalaze cevi za lansiranje projektila napunjenih suzavcem. Automobil je oklopljen i hermetički zatoren kako bi zaštitio putnike od eventualnog hemijskog napada. Masivna putnička vrata teška kao ona na avionu Boeing 757.

Očigledno, američki predsednik je prihvatio moto “Vreli guma”. On se vozi bezbedno uz napomenu da je sve to bleda senka predsedničke kolekcije iz prošlog veka koja se nalazila na teritoriji od Vardara pa do Triglava.

Zver – The Beast
Zver – The Beast
Tekst: Miroslav Šosberger
Fotografije: Vrele gume Arhiva

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery