Online plus

Saobraćajna dokumenta

1.07KPregleda

Vodite računa o važnosti dokumenata

Svi znamo da je, kada sedamo za volan automobila, potrebno da imamo uz sebe važeću vozačku dozvolu, i da automobil bude registrovan, tj. da ima važeću saobraćajnu dozvolu.

 

Ukoliko se, prilikom kontrole saobraćajne policije ustanovi da je vozačka dozvola istekla, moguća su dva scenarija: u prvom slučaju, ako je važnost vozačke dozvole istekla pre manje od šest meseci, preti novčana kazna od 6 do 20 hiljada dinara i dva kaznena poena. Ako je vozačkoj dozvoli važnost istekla pre više od šest meseci, zaprećena je kazna od 15 do 30 hiljada dinara i pet kaznenih poena.

Ako je istekla važnost saobraćajne dozvole, saobraćajna policija će vozilo odmah da isključi iz saobraćaja, a novčana kazna u tom slučaju iznosi od 5 do 25 hiljada dinara, s tim što za ovaj prekršaj do 1. januara naredne godine ne dobijate kaznene poene (do kraja ove godine prekršaj se kažnjava po starom ZOBS-u).

Od 1. januara 2011. godine, kada na snagu stupi novi Pravilnik o registraciji vozila, ukoliko vas saobraćajna policija „uhvati“ da vozite sa saobraćajnom dozvolom čija je važnost istekla, pored novčane kazne dobijaće se i kazneni poeni: šest kaznenih poena ukoliko vozilo uopšte nije uvedeno u registar vozila, dva kaznena poena ukoliko je istekla registraciona nalepnica, koliko je predviđeno i za slučaj da nemate registarsku tablicu.

Situacija po ovim pitanjima nam se učinila pomalo nelogičnom, pa smo pozvali Damira Okanovića, direktora Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije. Kako nam je u razgovoru o ovoj temi rekao gospodin Okanović, sasvim je jasno da vožnja sa vozačkom dozvolom koja je istekla, predstavlja prekršaj i da vozač u tom slučaju treba da bude kažnjen novčano, ali nije jasno zašto su za taj prekršaj predviđeni kazneni poeni.

“ Kazneni poeni bi trebalo da budu mera za ocenjivanje koliko je neki vaš postupak u saobraćaju opasan. Vožnja automobila kome je istekla registracija, i koji nije prošao tehnički pregled, jeste opasna, jer je sasvim moguće da taj automobil ima neispravne uređaje za upravljanje ili na primer, neispravne kočnice. Sasvim je opravdano da je su za taj prekršaj predviđeni kazneni poeni.

Sa druge strane, ja ne vidim da je neko, kome je na primer, juče istekla vozačka dozvola, danas, kada sedne za volan, opasniji nego što je to bio juče dok mu je još važila vozačka dozvola, niti da će biti opasniji u saobraćaju za 6 meseci. Isto tako, kada neko sakupi 18 kaznenih poena, biće upućen na odgovarajuće seminare pre nego što bude u mogućnosti da ponovo dobije dozvolu. Ako je neko sakupio 18 poena, recimo, zbog vožnje pod dejstvom alkohola, biće upućen na poseban seminar o alkoholizmu. Pitanje je, na koji seminar da uputite čoveka koji je sakupio 18 poena zbog toga što je vozio sa vozačkom dozvolom koja je istekla“ rekao je Okanović.

Siniša Banda
sinisa.banda@vrelegume.rs

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery