AktuelnoOnline plusVesti

Sajam aeronautike u Berlinu

1.69KPregleda

Nije ptica sve što leti: Izveštaj sa ILA Berlin Airshow

 

 

 

ILA Berlin International Airshow je jedna od najprestižnijih svetskih vazduhoplovnih izložbi, zahvaljujući našoj ekipi koja je tamo prisutna među retkim medijima, evo i prilike za kratak osvrt na prošlost, sadašnjost i pogled u budućnost aero industrije.

 

Berlinski ILA Airshow se organizuje kao bijanale na izložbeno-komercijalnom delu novog aerodroma Brandenburg pored Berlina.

 

Nakon pauze uzrokovane pandemijom, ove godine se održava u terminu od 22.-26.juna.

 

 

Dominantno je zamišljen kao komercijalna izložba svetskih proizvođača vazduhoplova, delova i opreme za saobraćajnu avijaciju.

 

 

 

Međutim zbog ukrupnjavanja proizvođača i aktuelna ratna dešavanja ove godine u prvi plan izložbe su izbacila vojne borbene vazduhoplove i svu prateću industriju protivvazduhoplovne opreme, radarskih sistema za rano osmatranje, transportnu avijaciju i opremu za traganje i spasavanje.

 

 

 

 

 

Prvo loše vesti za obične ljude: Međunarodni sajam vazdušnog i svemirskog prostora (ILA) je rasprodat. Organizator Messe Berlin ograničio je broj posetilaca na 10.000 dnevno čime je bar još toliko posetilaca ostalo sa druge strane kapije

 

 

Zapravo, najveći broj posetioca je ovde službeno uglavnom uniformisani iz desetina armija. Ne čudi, jer ILA je i jedan od najvećih sajmova naoružanja u Evropi.

 

 

 

 

 

I tako,  evo uobičajenih starih poznanika vazdušnog ratovanja: Eurofighter, Tornado, F16, F15, transportni avion C-17 Globemaster III.

 

 

Jedan od njih je poleteo u Kabulu 15. Avgusta 2021. Zbog napredujućih talibana sa 823 osobe u skladištu – najvećim brojem ljudi u C-17 koji je poleteo do tog trenutka.

 

 

Na štandu Airbusa mogli su se videti i noviteti u našem RV i PVO helikopter EC-145 i transportni avion CASA 295 

 

 

 

Airbus Casa 295 naslednik AN26

 

 

 

Svakako, najveće zvezde komercijalnog dela stajanke bili su Airbusovi avioni A380 i A350.

 

 

A350 simbolično je i dobio centralno mesto na stajanci. Sa pravom jer je trenutno najpoželjniji putnički avion koji odgovara komercijalnom ritmu dugolinijskog avio saobraćaja.

 

Moćni A380 kao setno sećanje na neke lepe godine jeftinih energenata i privrednog rasta.

 

Dešavanja na tržištu energeneta rast cena goriva i visoki troškovi održavanja ne idu u prilog dugoročne ekploatacije aviona A380

 

 

 

Ako ništa drugo, evo i jedna dobra vest za odabrane posetioce tokom vikenda: više ne moraju toliko da hodaju da bi upoznali superluksuzni Airbus A380 u Emirates bojama.

 

 

U njemu je smešteno sve najluksuznije što pripada klasi putničkih aviona od komercijalne pa do premijum klase.

 

Opremljen je šankom, kupatilima, pravim ležajevima, mini separeima.

 

 

Posetioci ILA 2022. Mogli su i da probaju nešto od Emirates keteringa ali i inspirativne specijalitete koji se služe gostima u najvišoj klasi.

 

 

 

Konačno se moglo „zaviriti“ i u izviđački avion “avaks” (AWACS E-3), leteći radarski sistem NATO-a, doduše model opremljen osamdesetih prošlog veka. 

 

 

 

 

Ko želi može ove godine na ILA sajmu da sedne i u kokpit  Tornada koji se sprema za penzionisanje.

 

 

Nekada super moćni Tornado nije doleteo u Berlin, već je na ILA 2022. dovezen kopnom

 

 

Kako kaže pilot koji je zadužen za njega „Teško je održavati ono malo onih koji su spremni za upotrebu. Postoje problemi sa isporukom rezervnih delova“. 

 

 

Ako iz borbenih mašina krenemo dalje po ILA 2022. Pažnju svakako privlači sasvim drugačija strana aero nautike, ona humanitarna i promocija najnovije tehnologije za obavljanje hitnog medicinskog transporta.

 

 

Na ovom mestu se moramo i pohvaliti da u ovom humanitarnom sektoru, Srbija drži najviši standard opremljenosti za hitne medicinske letove.

 

 

 

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery