AktuelnoVesti

Renault Zoe dobio nula zvezdica na Euro NCAP testu, Dacia Spring jednu (VIDEO)

3.99KPregleda

Renault Zoe, jedan od najpopularnijih električnih automobila u Evropi, dobio je nula zvedica na planu bezbednosti od Euro NCAP-a u novoj rundi testiranja, dok je srodna Dacia Spring EV dobila samo jednu zvezdicu.

 

Na ovaj način, Zoe je postao treći model u istoriji Euro NCAP-a koji je zabeležio skor od nula zvezdica, 20 godina nakon što je Renault Laguna bila prvi model koji je dobio čitavih pet zvezdica.

 

 

Zoe je prethodno bio ponosni vlasnik maksimalnog rezultata, ali je u novo testiranje ušao nakon temeljne restilizacije prošle godine, u okviru koje je dobio veću bateriju i više snage. Međutim, Euro NCAP je primetio da novi bočni vadušni jastuk na sedištu štiti samo grudni koš putnika, a ne glavu i grudni koš kao ranije.

 

Ova promena predstavlja „degradaciju na planu zaštite putnika“, kaže Euro NCAP, koji takođe izveštava da je prilikom testa bočnog sudara sa stubom „vozačeva glava direktno udarila u prodirući stub, a detektovane povrede sugerišu na lošu zaštitu ovog dela tela“.

 

 

Performanse Renaultovog elektromobila prilikom čeonog sudara s otklonom su takođe ocenjene kao slabe, s tim što Euro NCAP navodi slabu zaštitu za grudi vozača i vratove dece u dečjim sedištima.

 

Za Zoe se takođe kaže da mu nedostaje tehnologija aktivne bezbednosti, „koja je poslovično prisutna u standardnoj opremi, kao što su to upozorenje o napuštanju vozne trake i automatsko kočenje u slučaju nužde, za koje istraživačka kompanija Thatcham kaže da može da redukuje „sudare s prednje i zadnje strane s povredama za 56 odsto“. Posledično, Renaultov pulen je dobio samo 14% na planu bezbednosne asistencije, oko 61% niže od proseka 2021.

 

 

Međutim, ono što je važno napomenuti je da će Renault sistem automatskog kočenja učiniti standardnim na svim Zoe modelima od 1. marta 2022.

 

Sve u svemu, Zoe je postigao 43% za zaštitu odraslih putnika, što je najniži rezultat u poslednjih 11 godina, 52% za zaštitu dece i 41% kada je reč o zaštiti ranjivih učesnika u saobraćaju.

 

Metju Ejveri, član odbora Euro NCAP-a i glavni službenik u sektoru istraživanja i strategije u Thatchamu kaže: „Svakih nekoliko godina, Euro NCAP podiže lestvicu uvođenjem novih testova u okviru kojih se ili iskorišćavaju nove tehnologije ili se ’podiže visina prepona’, kako bi proizvođači stvari učinili boljim. Ako svi dobijaju po pet zvezica, moramo da podignemo standarde.“

 

 

Dakle, kada je Zoe prvi put testiran, prošao je prilično dobro i imao je sve potrebne elemente za postizanje dobrog rezultata. Međutim budući da dizajn nije menjan 10 godina, ne čudi što rezultat nije ponovljen.

 

Ejveri je takođe rekao da bi uključivanje prethodnog bočnog vazdušnog jastuka na Zoeu moglo da podigne ocenu aktuelnog modela na jednu zvezdicu, ali to ne znači da bi on bio bolji, jer bi rezultati i dalje bili loši, s crvenim zonama na lutki.

 

Euro NCAP „kreš“ test nije obavezan, tako da kroz njega automobili prolaze na dobrovoljnoj bazi proizvođača ili je reč o vozilima koje ova organizacija sama kupuje.

 

Šta su na ovo saopštili iz Renaulta? „Kompanija je uzela u obzir rezultate koje je objavio Euro NCAP nakon specifičnog testiranja Zoe E-Tech Electrica po novom protokolu uvedenom 2020.

 

Renault ipak smatra da je Zoe E-Tech Electric bezbedno vozilo, koje je u skladu sa svim regulatornim bezbednosnim standardima. Oni se kontinuirano razvijaju i postaju sve stroži u svim domenima, posebno u oblasti bezbednosti. Renault stoga neprestano poboljšava svoju ponudu kako bi bio u skladu s propisima koji važe za prodaju njegovih vozila.

 

Francuska kompanija takođe ističe da je Zoe lansiran 2013., kada je dobio pet zvezdica po tadašnjem Euro NCAP protokolu. Od tada do danas, protokol je prošao kroz pet promena. S istom opremom, testirani model automobila može da izgubi do dve zvezdice sa svakom promenom.

 

Dacia Spring EV, najjeftiniji evropski električni automobil, dobio je samo jednu zvezdicu zbog „problematičnih performansi u okviru ’kreš’ testa“.

 

 

Kao što je poznato, Dacijin pulen je blisko povezan s Renaultom City K-ZE EV za kinesko tržište i konvencionalno pogonjenim Kwidom, koji je na Global NCAP testiranju dobio jednu zvezdicu 2016.

 

Euro NCAP kaže da se prilikom testiranja pokazao „visok rizik od po život opasnih povreda grudi vozača i glava putnika na zadnjoj klupi u slučaju čeonog sudara, kao i marginalnih povreda grudi prilikom bočnog sudara“.

 

Uprkos tome što je opremljen vazdušnim jastukom koji štiti glavu, koji je „izvađen“ iz Zoea, Spring je ostvario skor od samo 49% za zaštitu odraslih putnika, dok rezultat, kada je reč o zaštit dece, iznosi 56%.

 

 

Springu takođe nedostaju „ključni sistemi aktivne bezbednosti“.

 

Ejveri kaže: „Ovo je sve samo ne bezbedan porodični automobil, uprkos tome što se reklamira kao dobra porodična opcija.

 

Dacia argumentuje stvari time što smatra da vozačima nije potrebna tehnologija izbegavanje sudara. To je već stvar za diskusiju, tako da ćemo o tome neki drugi put.

 

Šta na sve to kažu u rumunskoj kompaniji: „Spring je bezbedan novi automobil iz A segmenta. Homologovan je i u skladu s evropskom bezbednosnom regulativom, pa čak i više od toga.

 

Spring poseduje kompletnu listu bezbednosnih stavki koje pružaju bolju zaštitu od većine automobila na evropskim putevima, uključujući i one iz viših segmenata.

 

Međutim, kontradikcija ostaje po pitanju male mase i malih gabarita automobila, što ga čini efikasnijim i dostupnijim, i otpornosti u smislu sudara; posebno u obzir uzevši činjenicu da protokoli Euro NCAP-a postaju stroži svake druge godine, posebno po male gradske automobile.“

 

 

U međuvremenu, na istom testiranju, pet zvezdica su dobili BMW iX, Genesis G70, Genesis GV70, Mercedes-Benz EQS, Nissan Qashqai, Škoda Fabia i Volkswagen Caddy. Po četiri zvezdice su dobili Fiat 500 i MG Marvel-R.

 

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery