AktuelnoEco GreenVesti

Naslednik Audija R8 će biti s čisto električnim pogonom

704Pregleda

Audi je potvrdio da će naslednik R8 biti čisto električan, što ne iznenađuje, budući na orijentaciju marke iz Ingolštata poslednjih godina.

 

Mada se nikada nije otvoreno suprotstavila ovoj ideji, kompanija je bila prilično škrta u otkrivanju planova vezanih za buduću perjanicu. Ipak, to više nije slučaj, jer je šefica marketinga Audi Sporta potvrdila da će novi R brend karakterisati čisto električni pogon.

 

Linda Kurc je izjavila da će kompanija „transformisati R segment“, mada ne treba očekivati da će nešto „ludo“ pristići već sledeće godine. Kurc je dodala da se taj plan odnosi na narednu deceniju, što ne znači da će Audi publici servirati R8 s elektromotorima i baterijom, mada ta mogućnost postoji. Prethodni komentari iz Ingolštata su sugerisali da će naslednik biti potpuno drugačiji tip vozila, s tim što će „R8“ oznaka otići u istoriju.

 

Mada je lepo od Audija što nam je pružio ovu potvrdu, kompanija nije elaborirala kakav bi naslednik mogao da bude, niti kada ćemo biti u prilici da ga vidimo. Marka „četiri prstena“ je izrazila zabrinutost u vezi s tim da li je tehnologija baterija dovoljno sazrela da podrži pravi sportski automobil. Ipak, treba očekivati velika unapređenja u godinama koje su pred nama, a i cene elektromobila konstantno padaju dok se efikasnost povećava.

 

Električna sportska perjanica zapravo neće biti prvi pokušaj ovog tipa, jer je Audi lansirao R8 e-tron, koji je egzistirao 2015. i 2016. Međutim, u prodajnom smislu je prošao katastrofalno. Vrlo je verovatno da je pristigao prerano, mada daleko od toga da je bio „spor“, sa sprintom do „stotke“ za četiri sekunde.

 

Kakav god naslednik da bude, biće s električnim pogonom, jer Audi planira da narednih godina broj elektromobila u njegovoj gami nadmaši broj konvencionalnih modela, uključujući i performantni R segment. Kompanija planira da u ponudi ima 20 elektromobila do 2025.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery