AktuelnoVesti

Renault u gubicima zbog Rusije

914Pregleda

Renault napravio 1,3 milijarde evra gubitka u prvih šest meseci 2022.

 

Grupa Renault je zabeležila neto gubitak u prvoj polovini godine, što se pripisuje napuštanju poslovnih operacija u Rusiji nakon invazije Kremlja na Ukrajinu.

 

Gubitak francuskog proizvođača automobila je iznosio 1,36 milijardi evra, u odnosu 354 miliona evra dobiti u istom periodu prošle godine 

 

 

 

Grupa je zabeležila polugodišnji neto gubitak od 1,66 milijardi evra, uključujući 2,3 milijarde evra gubitka od prekinutog poslovanja zbog negotovinskog prilagođavanja povezane s prodajom ruskih industrijskih aktivnosti.

 

Ipak, u Renaultu se nadaju da će se poslovanje promeniti.

 

„Nakon što je više nego kompenzovala gubitak svojih aktivnosti u Rusiji i nastavila brzu transformaciju, grupa Renault poboljšava finansijske projekcije za celu 2022.“, rekao je izvršni direktor Luca de Meo. „Sva naša energija je mobilizovana da bismo transformisali Renault Grupu u konkurentnog, tehnološkog i održivog igrača“, dodao je on.

 

 

U istom šestomesečnom periodu 2021. grupa je ostvarila neto dobit od 368 miliona evra. Ipak, neto dobit od kontinuiranog poslovanja grupe je porasla na 657 miliona evra, u odnosu na 199 miliona evra u istom prošlogodišnjem periodu.

 

Prihodi grupe su u prvom polugodištu porasli za 0,3 posto, na 21,1 milijardu evra, ali je globalna prodaja pala za 11,9 posto tokom tog perioda. Kad se isključi uticaj promena kurseva valuta, prihodi su porasli za 1,1 posto.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery