AktuelnoVesti

Preminuo Braca Petković, osnivač prvog muzeja automobila u Srbiji

5.01KPregleda

Bivši ministar kulture, veliki kolekcionar oldtajmera i osnivač i direktor muzeja automobila

 

Sinoć je u Beogradu u 73. godini preminuo Bratislav Braca Petković, pozorišni režiser, dramaturg i nekadašnji ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije. 

 

Braca Petković bio je osnivač muzeja starovremenskih vozila „Moderna garaža“, smeštenog u istorijskom objektu u ulici Majke Jevrosime u Beogradu.  Ovde je postavio jedistven koncept  koji objedinjuje izložbu automobila sa prostorom za kulturne događaje, pa i kamerne pozorišne predstave.

 

Još kao mladić počeo je krstari jugoslovenskim prostorima, pronalazeći i okupljajući retke primerke automobila. Bio je šampion u „barn-find“ deleko pre nego što je taj pojam izmišljen. Neretko su njegova dovitljivost i sposobnost bile jedini razlog što je od uništenja sačuvano blago tehničke kulture svetskog ranga. Sproveo je sa svojim saradnicima u delo niz fantastičnih restauracija automobila i srodne tehnike.

 

Petković je bio ministar kulture i informisanja od 2012. do 2013. godine. Rođen 1948. godine u Beogradu, diplomirao je 1972. godine na Akademiji za pozorište, film i televiziju, na smeru pozorišne režije.

 

Autor je više poznatih dramskih ostvarenja koja su igrana na beogradskim pozorišnim scenama. Pojedina su i ekranizovana. Poznati je kolekcionar oldtajmera, a pored toga što je bio osnivač i direktor prvog muzeja automobila u Srbiji, bio je i vlasnik najstarije poslastičarnice u Beogradu.

 

Dobitnik je Nušićeve nagrade za 2000. godine i Zlatnog beočuga za doprinos kulturi za 2001. godinu.

 

2 Komentara

  1. Srbija je, ko zna koji put, postala siromašnoj za jednog divnog, čestitog i pametnog čoveka. Hvala mu za sve što je učinio za svoj grad i svoju Srbiju.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery