Vesti

Predstavljeno „srce“ modela Aston Martin Valkyrie

aston martin valkyrie v12 engine
aston martin valkyrie v12 engine
1.72KPregleda

 

Nakon nekoliko meseci najavljivanja, Aston Martin je konačno predstavio atmosferski V12 agregat radne zapremine 6,5 litara koji razvija impresivnih 1.000 konjskih snaga (745 kW) i time je stavio tačku na sve spekulacije o njemu.

Razvijen u saradnji sa kompanijom Cosworth, ovaj V12 agregat predstavlja „jedan od najboljih, ako ne i najbolji agregat sa unutrašnjim sagorevanjem“, kako kažu predstavnici britanskog proizvošača automobila. Teško je naći argumente protiv te njihove izjave s obzirom da ovaj V12 agregat razvija impresivnih 11.100 obrtaja u minuti i 153,8 konjskih snaga (114,7 kW) po litru zapremine. Svakako je reč o impresivnim brojkama, ali iznenađuje to što agregat razvija samo 740 Nm obrtnog momenta.

Naravno, specifikacija ovog agregata ne završava priču o pogonskom sklopu modela Valkyrie, s obzirom da će pored SUS agregata ovaj automobil imati i „hibridni sistem“. Aston Martin još uvek detalje čuva u tajnosti, ali je ranije rečeno da će ukupna izlazna snaga pogonskog sklopa modela Valkyrie biti 1.130 „konja“ (842 kW).

Kada je reč o samom SUS agregatu, predstavnici kompanije navode da on ima titanijumske klipnjače i klipove po specifikacijama Formule 1. Agregat je dizajniran tako da ima „minimalnu masu i maksimalnu snagu“, te je kao rezulat toga on težak svega 206 kilograma.

Takođe, predstavnici kompanije navode da, uprkos tome što ima ekstremne performanse, ovaj V12 ispunjava sve standarde kada je reč o istrajnosti i emisiji štetnih gasova.

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery