AktuelnoVesti

Predsednik Bajden želi da celokupnu federalnu flotu zameni električnim automobilima

1.1KPregleda

Samo nedelju dana od preuzimanja predsedničke dužnosti, Džo Bajden počinje da radi na ispunjavanju obećanja datim tokom predizborne kampanje

 

Naime, novopečeni predsednik SAD želi da kompletnu federalnu američku flotu zameni električnim vozilima.

 

Bajden je medijima rekao da je njegova administracija imala planove da zameni sva trenutna vozila u federalnoj floti električnim, i to iz domaće proizvodnje. On je apelovao na „najveću mobilizaciju investicija u infrastrukturu javnih nabavki i razvoja i istraživanja od Drugog svetskog rata“, i to bez preterivanja.

 

Ipak, tu su i neke loše vesti u najavi. Koliko god ovo teoretski zvučalo dobro, celokupna američka savezna flota broji preko 645.000 vozila za civilnu i vojnu upotrebu, i preko 140.000 starih poštanskih kamiona. Oni su možda i prvi na redu za zamenu, jer je još ranije bilo neophodno njihovo modernizovanje. Što se ostalih tiče, proces „tranzicije“ bi mogao da traje i čitavu deceniju.

 

Ova najava, koliko god da je nejasna, nije iznenađujuća. Bajden je tokom kampanje govorio o električnim vozilima domaće proizvodnje, a prelazak na električne automobile je definitivno u skladu s aktuelnim trendovima, kada je većina zemalja i proizvođača usredsređena na masovnije usvajanje električnih vozila. S finansijskog aspekta, iako će prebacivanje na elektromobile zahtevati znatnu početnu investiciju, dugoročno bi se transformisalo u ogromnu uštedu na troškovima i održavanju.

 

Bajden nije precizirao o kakvim se rokovima ovde radi, a sve je i dalje na nivou obećanja iz predizborne kampanje, uz neizbežan formalan moment trenutno.

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery