Vesti

Porsche obustavlja proizvodju modela sa dizel motorima

Konačno povratak benzinskim korenima

179Pregleda

Kao prvi nemački proizvođač automobila, Porsche odustaje od proizvodnje automobila s motorima na dizel, saopšteno je u nedelju u Štutgartu.

Za Porsche, koji je poznat kao proizvođač sportskih automobila, motori na dizelski pogon su uvek igrali sporednu ulogu i zato smo odlučili da ubuduće više ne proizvodimo automobile s takvim pogonom“, saopšteno je u nedelju iz uprave Porschea.

Kompanija, koja radi u sastavu koncerna Volkswagen, najavila je da će se ubuduće fokusirati na segment koji je specijalnost Porschea.

„Radi se o emocionalnim, jakim benzinskim motorima, hibridima, a od sledeće godine i elektroautomobilima“, rekao je za dnevnik Bild am Sonntag predsednik uprave Porschea Oliver Blume. Objasnio je da sam Porsche nikad nije razvijao dizelske motora, ali je, upkos tome „pretrpeo štetu“ zbog krize dizelskih motora nastale nakon skandala s manipulisanjem vrednostima izduvnih gasova.

„Dizelska kriza nam je napravila mnogo nevolja“, rekao je Blume. Svi vozači Porschea s dizelskim motorima mogu da budu mirni, oni „ne treba da brinu jer će se servisiranje ovih motora obavljati i dalje, dodao je Blume.

Porsche je odluku o odustajanju od dizelskog pogona objavio isti dan kada je najavljen i tzv. dizelski samit kod kancelarke Angele Merkel na kome bi predstavnici politike i automobilskih kompanija trebalo da odluče kako sprečiti zabranu vožnje dizela u nemačkim gradovima. Nemačka kancelarka i predstavnici vlade preferiraju tehničke primene na vozilima norme Euro 5 koji su trenutno, kao i sve niže norme, obuhvaćeni zabranama vožnje u nekim gradovima.

Automobilski koncerni odbacuju takvo rešenje kao preskupo. Ministar saobraćaja Andreas Scheuer je predložio i rešenje po kojem bi vlasnicima dizela s motorima norme Euro 5 bio ponuđen povoljan otkup vozila u zamenu za novija vozila s oznakom 6.

Izvor: Seebiz.eu

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery