Sajam automobila u Frankfurtu

Opel Elektro GT iz 1971. godine na Sajmu u Frankfurtu!

Pogled u električnu budućnost, ali i osvrt na električnu prošlost

Opel Elektro GT
2.21KPregleda

Električni automobili postaju sve popularniji, ali daleko od toga da su oni nešto poptuno novo. Naime, električni automobili su se pojavili još pre nešto više od jednog veka, a brojne kompanije su eksperimentisale sa njima godinama.

Opel Elektro GT

Izuzetak nije ni kompanija Opel koja je na Sajmu automobila u Frankfurtu predstavila budućnost, ali i prošlost električnih vozila. Kada kažemo budućnost mislimo na model Corsa-e, a kada kažemo prošlost mislimo na model Elektro GT iz 1971. godine.

Priča ide ovako. Georg Von Opel, unuk osnivača nemačkog brenda, bio je ubeđen da su električni automobili budućnost. Međutim, tokom sedamdesetih godina prošlog veka električni automobili nisu bili popularni kao danas. Georg je zbog toga odlučio da ljudima pokaže potencijal električnih automobila tako što će pokušati da postavi rekord na Hokenhajmringu, 1971. godine.  

Opel Elektro GT

On je da bi to učinio, kreirao električno vozilo bazirano na modelu Opel GT. Naravno, vozilo je bilo modifikovano u velikoj meri, sve od aerodinamike pa do delimično pokrivenih točkova. Ipak, najveća promena je svakako bila ona ispod haube. Naime, četvorocilindarski benzinski agregat je izbačen, a na njegovo mesto došla su dva masivna elektromotora kompanije Bosch. Svako od njih je proizvodio po 118 ks (88 kW). Zahvaljujući tome, Elektro GT je do “stotke” ubrzavao za šest sekundi. Impresivno čak i za današnje standardne. Međutim, s obzirom na ograničenost tehnologije u to doba, ovaj model je sa jednim punjenjem mogao da pređe svega 44 kilometara puta. Upravo zbog toga Georg nije uspeo u svojoj nameri.

Iako je Elektro GT bio ograničen tadašnjom tehnologijom, moderna električna vozila nemaju taj problem. Većina njih sa jednim punjenjem može da pređe i do 322 kilometara puta.

Naravno, čelni ljudi kompanije Opel to znaju, te planiraju da u narednim godinama predstave nekoliko električnih modela. Na Sajmu automobila u Frankfurtu, Mihael Lohšeler, izvršni direktor kompanije, rekao je da će cela gama Opela biti elektrifikovana do 2024. godine.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery