AktuelnoTehnologijaVesti

Novi motor s unutrašnjim sagorevanjem gotovo da ne proizvodi izduvne gasove (VIDEO)

18.4KPregleda

Njegovi tvorci ga zovu „ultimativni produživač autonomije“.

 

Svet pravi ubrzani otklon od motora s unutrašnjim sagorevanjem, ali neki kompanije imaju planove da im pronađu novu svrhu i usavrše ih, da bi mogli da egzistiraju u harmoniji sa zahtevima koje nalaže borba protiv klimatskih promena.

 

Jedan takav primer dolazi iz Astron Aerospacea, koji je predstavio Omega 1, motor dizajniran da „produži život“ konvencionalnoj tehnologiji na fosilna goriva.

 

Omega 1 je dizajniran tako da može da radi koristeći nekoliko različitih goriva, a njegovi tvorci tvrde da prilikom eksplotacije emituje veoma malu količinu izduvnih gasova. Na svojoj internet stranici, Astron Aerospace kaže da Omega 1 proizvodi „ekstremno nisku do nultu emisiju štetnih gasova“, što ga čini „ultimativim produživačem dometa“.

 

Kompanija kaže da ima funkcionalan prototip ovog motora, kao i da će više informacija objaviti u bliskoj budućnosti. U međuvremenu, firma otkriva da u velikoj meri poput Wankel motora, i Omega 1 ne poseduje bočno pomerenu osu kolenastog vratila u odnosu na vertikalnu osu cilinrdra motora, ekscentrično vratilo, niti naizmenične klipove. Međutim, za razliku od Wankel motora, Omega 1 dolazi s pretkomorom, povezanom s parom komora, koja razdvaja hladan usisni vazduh od izduvnih gasova, eliminišući problem njihovog preklapanja.

Prvi svetski prenosni motor aktivne linearne snage

 

Po Astron Aerospaceu, sve ovo Omegu 1 čini prvim svetskim prenosnim motorom koji karakteriše aktivna linearna isporuka snage.

 

„Kako se Omega 1 motor ’vrti’“, piše na kompanijskoj internet stranici, „sva snaga se prenosi putem jednog rotirajućeg vratila.“ Firma takođe kaže da Omega 1 ne zahteva karakteristične zaptivke zbog malih tolerancija i obrtaja koji su toliko visoki da nema vremena za bilo kakvo curenje.

 

Astron Aerospace kaže da će Omega 1 „promeniti svet nabolje obezbeđujući novi, manji, snažnji motor, koji koristi manje goriva.“ Kompanija kaže da će njena nova kreacija „proizvoditi značajno manju količinu gasova s efektom staklene bašte, uz poboljšani maksimalni obrtni moment u neverovatno malom paketu.“

 

Jedan standardan Omega 1 motor ima masu od samo 16 kilograma, isporučujući čak 160 ks i 230 Nm. Kompanija takođe kaže da dizajn njenog inovativnog motora omogućava više jedinica bude naslagano jedno uz drugo, povećavajući izlaznu snagu.

 

Mada ova kreacija verovatno neće zaustaviti tekuću elektrifikaciju, moće pomoći da motori s unutrašnjim sagorevanjem, koji su nas pouzdano služili više od stoleća, ostanu s nama nešto duže.

 

 

Vrele Gume

2 Komentara

  1. Poznat, ali uprošćen izum, bar meni, stari omega motori su imali obrtni cilindar sa 4 klipa povezanim klipnjačama koje su prenosive obrtni moment na radilicu, a sa radilice je obrtni cilindar bio pogonjen prenosnim mehanizmom. Zaboravljen, da sam se zamerio profesoru motornih vozila zbog ovog motora jer nije znao da postoji tako nešto.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery