Vesti

Novi detalji i galerija fotografija modela Porsche 718 Cayman GT4!

Unapređen tamo gde je to bilo potrebno

Porsche 718 Cayman GT4
2.02KPregleda

Novi Porsche 718 Cayman GT4 je konačno stigao, a sa njim se vratio i atmosferski, šestocilindarski bokser agregat.

Porsche 718 Cayman GT4

Nova generacija poznatog Porsche modela se dosta razlikuje od svog prethodnika. Najveće promene su svakako novi agregat i veća sila prijanjanja (downforce).

Međutim, promene na vešanju su skromne, a većina njih je urađeno na zadnjem delu automobila. Naime, Porsche je instalirao novi okvir, amortizere, viljuške i kugle, a sve to sa ciljem da novi Cayman GT4 bude što precizniji prilikom vožnje.

Kada smo prvi put čuli da će novi Porsche 718 Cayman GT4 imati šestocilindarski bokser agregat zapremine četiri litara, i mi smo, kao i svi ostali pretpostavljali da je reč o modifikovanoj pogonskoj jedinici koja pokreće modele 911 GT3 i GT3 RS. Međutim, Porsche je odlučio da kreira novi agregat od nule. Dobro, nije baš od nule…

Naime, inženjeri nemačkog proizvođača su za polaznu osnovu uzeli trolitarski twin-turbo agregat iz modela 911. Oni su sa njega uklonili turbo punjače, povećali zapreminu na četiri litra i instalirali neke nove komponente. Krajnji rezultat je agregat koji razvija 414 KS i 420 Nm obrtnog momenta. Takođe, odlučeno je da jedina opcija transmisije bude šestostepeni manuelni menjač.

Uprkos većoj snazi od prethodika, novi Porsche 718 Cayman GT4 ima isto ubrzanje. To znači da i on, kao i njegov prethodnik, iz mesta do 100 km/h ubrzava za 4,4 sekundi. Međutim, maksimalna brzina koju on postiže je veća za 8 km/h i iznosi 302 km/h. To pre svega zahvaljujući boljoj aerodinamici.

Druga najveća razlika u odnosu na prethodni model, možda je težina automobila. Naime, novi Cayman GT4 je od svoh prethodnika teži za 80 kilograma. Za to su „krivi“ obavezni filter čestica i druge komponente. Prema tome, novi POrsche 718 Camyan GT4 je težak 1.420 kilograma.

Uprkos tome, on je od svog prethodnika bio 10 sekundi brži na stazi Nirburgring. To na najbolji način pokazuje da je ovaj automobil unapređen tamo gde je to bilo potrebno.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery