AktuelnoOnline plusVesti

Nove Tesline fabrike gube milijarde dolara

1.95KPregleda

Nove Tesline fabrike gube milijarde dolara

 

Osnivač kompanije SpaceKs i izvršni direktor Tesle Elon Musk posetio je gradilište Tesline gigafabrike u Nemačkoj.

 

Ilon Mask kaže da Tesline nove fabrike u Nemačkoj i SAD „gube milijarde dolara“ zbog nestašice baterija i prekida snabdevanja u Kini.

 

 

Ilon Mask je fabrike u Berlinu i Ostinu u Teksasu nazvao „gigantske peći za novac“

 

 

Zatvaranja zbog Covid-19 u Kini ove godine, uključujući Šangaj gde Tesla ima ogromnu fabriku, sve su više otežala rad proizvođača.

 

 

Poslednjih nedelja Musk je upozoravao na otpuštanje radnih mesta u firmi.

 

 

I fabrike u Berlinu i u Ostinu su trenutno ogromne peći za novac. To je zaista kao džinovski urlik, koji je zvuk zapaljenog novca“, rekao je Musk, koji je izvršni direktor proizvođača električnih vozila.

 

 

Fabrike „trenutno gube milijarde dolara. Postoji tona troškova i jedva da ima bilo kakve proizvodnje“, dodao je on u intervjuu Teslinim vlasnicima Silicijumske doline, klubu koji je priznat u kompaniji.

 

 

Musk je rekao da se takozvane gigafabrike bore da povećaju proizvodnju otkako su otvorene ranije ove godine.

 

 

Teslina lokacija u Ostinu trenutno proizvodi „mali“ broj automobila, delom zato što su neke komponente za njegove baterije „zaglavljene“ u kineskoj luci „da niko nije mogao da ih pomeri“, rekao je on.

 

Sve će se ovo brzo popraviti, ali zahteva mnogo pažnje“, dodao je Musk.

 

 

Vlasti u Kini su ranije ove godine zatvorile niz svojih gradova kao odgovor na porast zaraze Covid-19.

 

Uvedena su stroga ograničenja za kretanje ljudi i materijala, uključujući finansijski, proizvodni i transportni centar u Šangaju.

 

Musk je rekao da je zatvaranje Šangaja bilo “veoma, veoma teško” za Teslu, koja je navodno nedeljama zaustavila većinu svoje proizvodnje u svojoj “gigafabrici” u gradu.

 

 

Prošle nedelje, kompanija je podigla cenu čitavog asortimana automobila u SAD za skoro 5%, pošto su porasle cene sirovina, uključujući aluminijum i litijum.

 

Musk je ove nedelje rekao da Tesla planira da otpusti 3,5 odsto svoje globalne radne snage nakon što je ranije rekao da ima „super loš osećaj“ o ekonomiji.

 

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery